pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Z dihalnimi tehnikami do boljšega imunskega sistema tudi pozimi
četrtek, 7.12.2017
         

Dihalne vaje lahko pripomorejo k boljšemu počutju in močnejšemu imunskemu sistemu tudi pozimi. Najboljše pri tehnikah dihanja je, da so preproste in jih lahko izvajate kadarkoli in kjerkoli ter vas bodo ohranile vitalne ves čas zimskih mesecev.

Dihalne tehnike bodo pripomogle k zniževanju krvnega tlaka, telo bo bolj prekrvavljeno, počutili se boste bolj pomirjene, okrepil se bo vaš imunski sistem.

Napotki pri izvedbi dihalnih vaj:

  

Pri izvajanju tehnik dihanja je potrebno zavedanje, da je globoko dihanje potrebno izvajati iz trebuha. Poleg tega je pomemben element dihanja koncentracija, in sicer fokusna točka, ki si jo izberemo in v katero gledamo. Še boljše pa je, da zapremo oči in najdemo fokusno točko znotraj sebe. Pri tem umirimo misli, da nam ne begajo ter se izrecno posvetimo svojemu vdihu in izdihu. S popolno zbranostjo sledimo toku zraka, ki potuje po nosnicah v pljuča, in zavedamo kako se, da telo napolni z vdihom s svežo energijo, z izdihom pa se iz telesa odstrani napetost vsa nakopičena napetost v telesu. Prepustimo se poživljajočemu ritmu dihanja, ki nas povezuje naše telo in duha.

Pozitivni učinki

Pranajama je poimenovanje za dihalne tehnike, s katerimi je dihanje pod nadzorom. Sliši se nenavadno, saj je dihanje nekaj tako naravnega in nenadzorovanega, a ima pri jogi poseben pomen. S pranajamo se povečujejo življenjska moč, umske zmogljivosti in zavedanje. S spreminjanjem dihanja spreminjamo vpliv razpoloženja. Zavestno dihanje očisti dihalne poti in prinaša celicam več kisika, kar omogoča hitrejše procese v telesu in boljšo regeneracijo. S pranajamo se povečujejo tudi umske zmogljivosti in zavedanje. Bolj ko je pravilen in poglobljen dih, boljše je počutje in telo bolj zdravo.

Zmagoviti dih

Dih je prisoten skozi celotno vadbo. Uporabljate ga pri vseh asanah – telesnih položajih. Z njim se telo dodatno prečisti, prediha. Zvok je podoben valovanju morja, ki nastane zaradi stiska glasilk v grlu. Dihate le skozi nos. S to tehniko dihanja prejmete močan vir energije. Doživeli boste nove razsežnosti vadbe joge.

Izvedba:
sedite v Osnovnem sedečem položaju ali v Lotosu. Počutiti se morate sproščeno in pomirjeno. Lahko si podložite zadnjico z blazino, da se boš počutili še bolj udobno. Zaprete oči. Predstavljate si, da ste sami v prostoru. Okrog vas, čeprav je lahko glasno in pestro, občutite tišino in mir. To ponotranjite in nadaljujete z vajo. Osredotočite se na grlo, prsni koš in trebuh. Izdihnete in stisnete presredek, rahlo stisnete trebušne mišice, tako da se popek čim bolj približa hrbtenici. Z globokim vdihom napolnite pljuča, trebuh miruje. Z izdihom stisnete vse prej našteto in aktivirate še glasilke, ki jih stisnete pri izdihu. Z izdihom ustvarite šum.

Opombe: Redna praksa vam bo omogočila avtomatizacijo tega dihanja in pomagala doseči nov pogled na jogo, sproščanje in predvsem na dihalne tehnike. Jogijski dih se razlikuje od normalnega dihanja, a vaja dela mojstra. Potrebno je, da ga večkrat vključite ali pa ga izvajate tudi posebej, npr. pred samo vadbo joge.

Naj bodo tudi zimski meseci polni dobrega počutja in zdravja in ne pozabite, da dihanje je življenje. Z globokim vdihom vdihnite pozitivno energijo, z dolgim izdihom pa se poslovite od preteklosti in negativne energije, ter tako vitalno zakorakajte v Novo leto, polno novih izzivov in čarobnih doživetij.


Ana Kersnik Žvab, Devayani Yoga & Dance Lifestyle, zenska.hudo.com


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Shujšati je težko, to je dejstvo
Pa ste se kdaj vprašali, ZAKAJ je tako težko (s)hujšati? Odgovori so običajno enaki za vse – premalo vztrajnosti ...
torek, 10.4.2012
 
  Cimet - dar narave za naše zdravje
Cimet je omrežil pred približno 6.000 leti. Cimet uničuje glivice, viruse in bakterije. Poznamo več vrst cimeta.
sreda, 27.12.2017
 
  Zdravilni učinki ovsa in ajde
Redkokdo ve, da imata zdravilne učinke tudi oves in ajda, ki ju po navadi vidimo le za pripravo različnih jedi...
ponedeljek, 18.1.2016
 
  Preprečite spolno prenosljive okužbe
Počitnice in dopusti so povezani z večjim tveganjem v zvezi s spolnostjo.
sreda, 29.6.2016
 
 
 
 


 
Save Save