pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Ultrazvok: Ko 3D-slika razkrije prej neviden granulom
 
         

1. program Radia Slovenija.

Ultrazvok: Ko 3D-slika razkrije prej neviden granulom

  

Kadar želijo zobozdravniki natančno videti procese in strukture v ustni votlini, nas napotijo na tridimenzionalno slikanje zob z računalniško tomografijo. Jasna in ostra slika jim je v pomoč pri odkrivanju granulomov in zdravljenju zobnih korenin. Nanjo se oprejo pri vstavljanju zobnih vsadkov in odstranjevanju osmic.

Tehnološki napredek v medicini omogoča učinkovito in sodobno zdravljenje zobnih obolenj. Tridimenzionalno slikanje zob z računalniško tomografijo zdaj razkrije skrita vnetja v ustni votlini, ki jih zobozdravniki prej niso videli. Dr. Aleš Fidler s Stomatološke klinike UKC Ljubljana pravi, da se na tridimenzionalnem posnetku pokaže kar 30% več granulomov kot na klasični rentgenski sliki.

Računalniška tomografija uporablja moč rentgenskih oziroma X žarkov. Za slikanje sta značilna visoka ločljivost posnetka in relativno nizka doza sevanja. Ta pa je še vedno nekajkrat višja kot pri klasičnem rentgenskem slikanju. Slikanje zob in ustne votline z računalniško tomografijo s stožičastim snopom – s kratico 3D CBCT ni vedno najboljša in edina izbira. Naj na tem mestu opozorimo, da za uspešno zdravljenje zobnih obolenj velikokrat zadošča že klasično dvodimenzionalno rentgensko slikanje.RTV SLO


Področje medicine je obširno, razvoj pa izredno hiter. Težko je slediti vsem novostim, ki so zaradi zapletenih postopkov uvajanja včasih že rahlo zastarele. Pa naj bodo to nove diagnostične metode ali pa tiste, ki so zaradi izpopolnjenih naprav bolnikom prijaznejše.
V oddaji se govori tudi o postopkih zdravljenja in rehabilitacije in novih zdravilih. V oddajo Ultrazvok se vabi najvidnejše domače strokovnjake z različnih področij, kjer poskušajo poslušalcem strokovno, obenem pa razumljivo predstaviti problematiko področij, ki jih najbolj zanimajo.

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.SaveSaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Ultrazvok: V čuječnosti je moč in pomoč
Gledamo, a ne vidimo, poslušamo, a ne slišimo. Ko delujemo le še kot kot roboti, življenje pa teče mimo nas.
sobota, 17.2.2018
 
  Ultrazvok: Sladkor uničuje telo
Ljudje namreč pogosto prezremo opozorilne znake.
četrtek, 15.2.2018
 
  Ultrazvok: Vsaditev umetne roženice – novo okno v svet
Po skoraj dveh desetletjih slepote lahko spet bere časopis.
četrtek, 25.1.2018
 
 
 
 


 
Save Save