pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Ste na dieti brez ogljikovih hidratov?
sobota, 8.9.2018
         

Diete z znižanim vnosom ogljikovih hidratov, torej sladkorja, moke, krompirja, so raziskave povezale s krajšim življenjem. Razen če tudi za zrezek najdete rastlinsko zamenjavo.


Analiza podatkov 15.400 ljudi v ZDA je odkrila povezavo med umrljivostjo in vnosom ogljikovih hidratov. Študija je pokazala, da živijo dlje časa ljudje, ki so dobivali okrog 50 do 55 odstotkov svojega energetskega vnosa iz ogljikovih hidratov. Pri starosti 50 let bi taki ljudje lahko pričakovali, da bodo živeli še 33 let. To je eno leto dalj od ljudi, ki dobijo 70 odstotkov energije ali več iz ogljikovih hidratov, in štiri leta več, kot živijo ljudje, ki dobijo manj kot 30 odstotkov svojih kalorij iz ogljikovih hidratov.

Sara Seidelmann iz bolnišnice Brigham in kolegi iz Woman's hospital v Bostonu, so se spraševali, ali lahko maščobe in beljakovine, ki jih uživajo ljudje na dietah z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, prispevajo k zmanjšanju dolgoživosti.

Podatki so pokazali, da se je pri ljudeh, ki so zamenjali ogljikove hidrate z mesom, kot je jagnjetina, svinjina, goveje meso in piščanec - in to je značilno za dietetike z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov v Evropi in ZDA - smrtnost povečala.

Nasprotno pa velja za tiste, ki so namesto mesa jedli rastlinske vire beljakovin in maščob, kot so stročnice, zelenjava in oreščki. "Bolj ko zamenjujete rastlinske maščobe in beljakovine za ogljikove hidrate, bolj se zmanjša tveganje," pravi Seidelmannova.

Ekipa meni, da je visoka smrtnost pri dieti z veliko beljakovin in malo ogljikovih hidratov posledica manjšega vnosa sadja in zelenjave ter škodljivih učinkov živalskih beljakovin in maščob na stresne sisteme, ki uravnavajo vnetja v telesu in oksidativni stresni sistem.

"Če boste izbrali zelo nizko vsebnost ogljikovih hidratov kot način, kako izgubiti težo ali kot prehranjevalni vzorec, je zelo pomembno, da nadomestite ogljikove hidrate z več rastlinskimi živili", pravi Seidelmannova za New Scientist.

Kar se tiče tistih, ki jedo veliko ogljikovih hidratov, je njihova stopnja smrtnosti lahko višja zaradi presnovnih težav, povezanih z vnosom velikih količin rafiniranih ogljikovih hidratov, kot sta beli riž in kruh.

Vir: Večer


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Zdravo črevo, srečno telo
Zakaj je urejena prebava ključna za zdravje?
sreda, 29.8.2018
 
  Ste utrudili jetra?
Stavek Vse mi gre na jetra ima veliko večjo težo, kot mu v navalu slabe volje pripišemo, ko ga izrečemo.
četrtek, 30.8.2018
 
  S hojo do manjše obrabe sklepov
Z leti se čvrstost kosti zaradi osteoporoze zmanjša, kar pomembno poveča tveganje za zlome kosti in poškodbe sklepov.
sreda, 25.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save