pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Preprečite spolno prenosljive okužbe
sreda, 29.6.2016
         Čas dopustov oziroma počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb.

Spolno prenosne okužbe, kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe in druge, po vsem svetu in tudi pri nas naraščajo. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ugotavljamo, da se kljub temu še vedno veliko ljudi ne zaščiti, zato svetujemo ustrezno zaščito in varno spolnost.

Pomembnost varne spolnosti in ustrezne informiranosti
Za prebivalce Slovenije je značilno, da radi potujemo. Ker podatki mednarodnih raziskav kažejo, da je čas počitnic in dopustov oziroma novih poznanstev, avantur in intimnih stikov povezan z večjim tveganjem za spolno prenosljive okužbe, je potrebna previdnost. »Zdrava spolnost ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in poudarila zaskrbljujoč podatek, da pri nas beležimo povečano stopnjo odkritih okužb s HIV/aidsom. 

Raziskava NIJZ z naslovom »Spolna vzgoja v okviru vzgoje za zdravje v slovenskih srednjih šolah« je pokazala, da so mladi premalo informirani o spolnosti. Tri četrtine mladih, ki je zgodaj imelo spolni odnos, je mnenja, da bi o spolnosti morali vedeti več. Med temi jih je večina dejala, da bi o spolnosti najraje izvedeli več od staršev in pri spolni vzgoji v šoli, ki še vedno ni sistematično urejena. Vendar ista raziskava opozarja tudi na visok delež tistih (59 %), ki so informacije o spolnosti dobili prek interneta, kjer pa informacije niso vedno preverjene in strokovno korektne. Elektronski mediji nam po drugi strani ponujajo številne mobilne in spletne aplikacije, ki ponujajo najrazličnejše in pogosto tvegane usluge, tudi spolne. S tem še pospešijo možnost pogostejših stikov med ljudmi, predvsem med mladimi. 

Poleg kontracepcije tudi kondom
Odločitev o tem, katera metoda zaščite je najustreznejša, v tej množici informacij in različnih oblik zaščite ni vedno najlažja. »Poleg neželene nosečnosti je treba misliti tudi in predvsem na prenos spolno prenosljivih bolezni, pred katerimi se najzanesljivejše zaščitimo s kondomom. Medtem ko na primer kontracepcijske tablete ščitijo pred nenačrtovano nosečnostjo, ne predstavljajo zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami. Zato ob uporabi zanesljive kontracepcije svetujemo dvojno zaščito, to je uporabo zanesljive kontracepcije in hkratno uporabo kondoma oziroma pravilno in predvsem dosledno uporabo kondoma. Kondom mora biti obvezen del prtljage vsakega popotnika in popotnice,« svetuje Evita Leskovšek z NIJZ.

Kako ravnamo ob tveganem spolnem odnosu
V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa priporočamo obisk zdravnika v primeru znakov okužbe (spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečine, srbečica, izcedek) oziroma testiranje na virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkrivanje pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni. Evita Leskovšek z NIJZ pravi: »Mlade je treba spodbujati k odgovorni spolnosti in razmisleku o odlogu spolnega odnosa, predvsem pa dosledno zaščito s kondomov, kadarkoli gre za spolni kontakt za osebo, o kateri nismo popolnoma prepričani, da ni prenašalec spolno prenosljivih okužb.» Prav tako je potrebno tudi odrasle spomniti na tveganja in zaščito, kajti HIV/aids in ostale spolno prenosljive okužbe ne poznajo meja kot tudi ne starostnih omejitev.

Več informacij o zdravi spolnosti lahko najdete na:

•    interaktivni aplikaciji za prepoznavanje in informiranje o spolno prenosljivih okužbah
•    spletni strani o spolnosti za mlade
•    LGBT nasveti za varnejšo spolnost za MSM ter testiranja na HIV in SPO

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravjeBodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Spolnost med seniorji
Oddaja Storž: Kakšne izkušnje prinesejo leta na področju intimnosti, je gospode in gospe spraševala Neža Prah.
nedelja, 12.2.2017
 
  Spolnost v starosti je lahko prijetna
Zadovoljstvo zaradi kakovostnega spolnega življenja lahko traja do sedemdesetega oziroma osemdesetega leta.
sreda, 16.9.2015
 
  Sex shop v DOSOR-ju
Predpustni čas je v DOSOR-ju postregel z različnimi presenečenji in eno od teh je bila predstavitev trgovine ...
sreda, 26.2.2014
 
  Spolna moč kot nekoč
V Sloveniji ima po ocenah težave z erekcijo približno 130.000 moških med 18. in 70. letom starosti, vsak peti.
nedelja, 18.10.2009
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kam se poleti odpravite na oddih?
  Na slovensko obalo
  Na Hrvaško
  V toplice
  V hribe
  Obiščem tujo državo
   
Št. glasov 109