pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Podprimo program, ki vrača v življenje
sobota, 16.6.2018
         

V Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo so začeli s kampanjo osveščanja in zbiranja dodatnih sredstev "NAZAJ V ŽIVLJENJE" v podporo izvajanju dvoletnega pilotnega programa celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki. 

Gre za prvi tovrstni program celostne rehabilitacije za bolnike s krvnimi raki pri nas, ki želi z dobro prakso in uspešnimi rezultati tlakovati pot sistemsko urejene celostne rehabilitacije tudi za ostale bolnike z raki in širše ter spodbuditi pristojne institucije k uvedbi tovrstnih programov v redno zdravstveno oskrbo. Za programom stojijo ugledni slovenski strokovnjaki s področja celostne rehabilitacije in zdravljenja krvnih rakov, ki ga tudi izvajajo. Združenju L&L pa kot partner v projektu že od nastajanja ob strani stoji tudi Združenje hematologov Slovenije. Program podpira ministrstvo za zdravje, ki je programu namenilo dobri dve tretjini sredstev za njegovo dveletno izvedbo. Manjkajoča sredstva združenje po vzoru tujih razvitih držav zbira z donacijskimi prispevki splošne javnosti.

»Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da je program namenjen le ozki skupini bolnikov s krvnimi raki, nikakor ni tako. Res je, program smo zasnovali v združenju v sodelovanju z domačimi strokovnjaki namensko za bolnike s krvnimi raki, vendar bodo rezultati uspešnosti in izkušnje, ki jih bomo v dveh letih pridobili, izredno koristne za vsa druga področja bolnikov z raki ter tudi širše,« je pojasnila Kristina Modic, izvršna direktorica Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L. Poudarila je, da je potreba po tovrstnem programu zadnja leta močno rastla in da so rezultati prvih bolnikov, ki so 6-mesečni program pravkar zaključi, odlični, vtisi vseh uporabnikov programa pa odlični.

Program celostne rehabilitacije tvorijo trije ključni moduli, ki bolnike opolnomočijo, jim pomagajo obvladovati naporno zdravljenje, zmanjšujejo možnosti za zaplete ali jih odpravljajo. Skozi aktivnosti vseh treh modulov bolniki pridobivajo pomembna znanja, izkušnje in podporo strokovnjakov ter se usposobijo za lažje in bolj kakovostno življenje med boleznijo in po njej. Program zajema fizikalni in gibalni modul, psiho-socialni ter prehranski modul. Uporabnikom programa pa so na voljo tudi individualna svetovanja in posvetovalnice s strokovnjaki. V program vstopajo bolniki med rednim bolnišnični zdravljenjem ali takoj po njem, in sicer po napotilu zdravnika ali prek koordinatorke programa Brine Žagar, vodje projektov v Združenju L&L.

Od uspešne realizacije tega pilotnega projekta, ki bo aktivno potekal dve leti, v tem obdobju pa bo program opravilo skupaj 120 posameznikov, je zagotovo odvisna prihodnost uvedbe teh ključnih in izredno pomembnih programov v redno zdravstveno oskrbo. Zato se v Združenju L&L obračajo na javnost s pobudo in prošnjo, da z donacijo minimalnih sredstev pripomore k uspešni realizaciji programa ter s tem tudi pomaga tlakovati pot celostni rehabilitaciji bolnikov s krvnimi raki, ki bo ob uspešnem zaključku programa, bolj verjetno dostopna širše - za vse kronične bolnike in od katere bo v prihodnosti koristi lahko imela družba kot celota. 

Kako lahko pomagam?

Donacijo lahko oddate tako, da pošljete ključno besedo ZDRAV5 na 1919 in s tem donirate 5 eur za izvedbo programa. Lahko pa donirate tudi prek TRR SI56 0205 6025 6928 596 Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, Povšetova 37, 1000 Ljubljana.

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save