pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Plavanje za sproščenost in zdravje
sobota, 17.6.2017
         

Plavanje  je nedvomno zelo zdrava rekreacija, ki koristi celemu telesu. Primerno je za vse generacije.  S plavanjem poskrbimo za fizično in psihično ugodje. Pri plavanju delujejo skoraj vse mišice telesa in teža je enakomerno razporejena.

  

Plavanje je primerno za razmeroma zdrave starejše ljudi in za tiste z določenemi zdravstvenemi težavami in omejitvami, nastalimi zaradi bolezni ali poškodb. Še posebej je primerno za starejše s povečano telesno težo, z bolečinami v križu ali vratu, artrozami različnih sklepov, težavami z ravnotežjem.

Plavanje za varovanje in krepitev zdravja

Najpomembnejši vpliv je zmanjšanje tveganja za nastanek in razvoj številnih kroničnih degenerativnih bolezni in težav, ki nastanejo v tretjem življenjskem obdobju. Med drugim zmanjšuje vrednost slabih maščob v krvi, znižuje krvni tlak, in pomaga pri uravnavanju telesne teže. Pomaga tudi pri urejanju krvnega sladkorja. S temi učinki plavanje preprečuje proces ateroskleroze krvnih žil.

Plavanje krepi imunski sistem, povečuje telesno zmogljivost, zlasti krepi srce, pljuča, krvne žile, mišice, kosti in sklepe. Po daljšem plavanju je naše počutje prijetno izboljšano in sproščeno.

Plavanje izvajamo v udobnem, osvežujočem in poživljajočem okolju, v katerem vladajo posebne zakonitosti. Ena največjih prednosti je, da nam sila vzgona vode odvzame del telesne teže. S tem je gibalni aparat razbremenjen, zaradi česar je plavanje primerno tudi za tiste, ki imajo težave s koleni, kolki, hrbtenico, odvečno telesno težo. Velika korist za krepitev hrbtenice se doseže s hrbtnim plavanjem, ki sčasoma odpravi bolečine v področju hrbta.

V vodi lahko izvajamo gibanja, ki jih na kopnem ne moremo več, lahko na primer tečemo ali skačemo. Občutek svobode pri takšnem gibanju je prav osrečujoč.

Prednosti je veliko, ena izmed njih je tudi ta, da je srčni utrip ob enaki intenzivnosti vadbe nižji kot na kopnem in je zato srce manj obremenjeno. Voda med vadbo hladi in preprečuje občutek potenja, zmanjšuje zastajanje tekočin v telesu ter onemogoča izvajanje hitrih in sunkovitih gibov, zaradi katerih bi lahko prišlo do poškodb. Vsakdo si lahko plavanje prikroji tako, da je primerno njegovim sposobnostim in telesni pripravljenosti, Odmislimo vse skrbi in se fokusiramo na gibanje našega telesa med plavanjem.

Koliko plavanja?

Če boste svojo potrebo po gibanju posvečali le plavanju je za doseganje pravih ciljev potrebno vaditi vsaj tri krat na teden po dve uri. Telo se bo privadilo in pridobivali boste na vzdržljivosti ter naprej vzdrževali kondicijo.

Enako učinkovita za zdravje je tudi kombinacija plavanja enkrat ali dvakrat na teden z drugimi oblikami gibanja, tekom, nordijsko hojo ali vadbami v telovadnici. Plavanje je zelo učinkovito pri hujšanju, ravno krepitev moči velikega števila mišic v našem telesu je odlična vadba za izgorevanje telesnih maščob.

Vadbe v vodi so odlične za premagovanje posledic določenih poškodb, bolezni ali po operativnih posegih.

Pravilne tehnike

Za pravo učinkovitost plavanja je koristno osvojiti vsaj nekaj tehnik plavanja. Ob intenzivnejšem plavanju se napake pri plavanju le povečajo. Zato je dobro obiskati kakšen tečaj plavanja ali se poučiti od dobrega plavalca. Ker se med plavanjem ne vidimo je pomembno, da plavamo s partnerjem ali prijateljem, kar je tudi bolj varno, zlasti ko plavamo na bolj odaljene proge. 

Kravel je najhitrejši način plavanja. Telo poskušamo postaviti čim bolj hidrodinamično. Predstavljamo si, da plavamo po meter široki cevi in se pri tem ne dotikamo stene cevi. Zato moramo imeti pri vračanju rok v osnovni položaj komolce pokrčene v pravem kotu. Nato, ko roko vbodemo pred glavo v vodo jo postopoma iztegnemo, nakar dlan potisnemo proti trebuhu in naprej proti stegnom.

Na vsak zavesljaj z roko odpade šest ali štiri udarca z nogama, dva udarca uporabljamo ko nasprotna roka začne vleži vodo, ki jo zajame. To nastane pri počasnejšem ritmu.

Prsno plavanje je najpočasnejše od štirih standardnih tehnik, se pa pri njej najbolj sprostimo. Ker omogoča dober pregled nad dogajanjem v vodi, še zlasti ustreza rekreativnim plavalcem, ki vadijo ob številnih drugih plavalcih v bazenih ali v morju.

Prsno plavanje predstavlja vrsto zavesljajev s katerimi plavalec poskuša razdeliti vodo pred seboj, da bi lahko s telesom šel skoznjo.  Na začetku zavesljaja so noge še iztegnjene, nato kolena pokrčimo. Ko se odrinemo z nogama stopala naredijo krožni gib. Na koncu zavesljaja z rokama navzven dvignemo glavo in zajamemo zrak, ko pa roki izstegnemo, izdihnemo ter zaključimo udarec z nogama.

Hrbtno plavanje. Zavesljaje začnemo tako, da roki iztegnemo čim dlje nad glavo. Z dlanjo vlečemo, dokler ne zajamemo vode skoraj v liniji ramen. Nato telo povlečemo mimo te namišljene točke. Pri vsakem zavesljaju udarjamo z nogama šestkrat, štirikrat ali dvakrat. Ko plavamo zelo hitro udarimo šestkrat, če želimo varčevati z energijo pa izvajamo dva udarca na vsak ciklus rok.

Hrbtno plavanje je ena najbolj učinkovitih vadb za krepitev in zdravljenje hrbtenice.

Delfin je najmlajša plavalna tehnika. Kar nekaj tednov potrebujemo, da jo osvojimo. Prsna tehnika spominja na plavanje žabe, hrbtna na vodnega drsalca, delfin pa na gibanje delfinov – navzgor in navzdol s telesom.

Tehnika je zelo naporna, ker je glavo treba dvigniti visoko in ker sta velik del zavesljaja obe roki istočasno nad vodo. Z nogo udarimo na začetku in na koncu zavesljaja.

Ogrevanje in sproščanje

Danes je splošno sprejeto, da se je treba pred vsako vadbo segreti in po vadbi narediti raztezne vaje. Z ogrevanjem pripravimo mišice in sklepe, srce in dihala za glavni del vadbe. Pri plavanju zadošča pet minutno ogrevanje z nekaj lahkih vaj, zlasti za ramena in gležnje.

Najprimernejša temperatura vode za učinkovito in sproščujoče plavanje je 23 do 27 stopinj Celzija.


Marjan Radetič, dr.med.
Zdravi in vitalni


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Družinski izleti
Pohodništvo, kolesarstvo in turistični ogledi avstrijske Koroške.
torek, 13.6.2017
 
  Prehrana rekreativnega športnika
S primerno prehrana povečujete zmogljivost vašega telesa.
sreda, 31.5.2017
 
  Vaje za krepko zadnjico
Zadnjični mišici sta najmočnejši mišici v telesu.
torek, 30.5.2017
 
  Super seti – intenziven trening za celotno telo
Trening za telesno dobro pripravljene.
torek, 16.5.2017
 
  Kjer je volja, tam je moč!
Namigi za športen začetek dneva.
torek, 11.4.2017
 
 
 
 


 
Save Save