pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  KULTURNI DOGODKI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
Origano ni le za dobre misli
petek, 16.6.2017
         Egipčani so cenili origano kot rastlino, ki upočasni proces gnitja, zato so ga uporabljali za konzerviranje hrane, pa tudi za celjenje ran in poškodb. V srednjem veku je bil origano uporaben pri ušesnih obolenjih, danes pa je obvezna začimba na pici.

Poznamo 30 vrst origana, ki ga v naših krajih pogosto imenujemo dobra misel, včasih pa celo majaron, kljub temu, da ne gre za isto začimbo.

Kaj vsebuje origano?

Ker origano uspeva v različnih podnebnih območjih, se vsebnost eteričnih olj v njem razlikuje. Značilno aromo dajeta eterični olji timol (do 50 %) in karvakrol (do 70 %), ki ju vsebuje tudi timijan. Origano je bogat z monoterpeni (terpinen, cineol, limonen, linalol …), čreslovinami, flavonoidi in grenčičnimi snovmi.

Kako deluje?

Aristotel je govoril o razstrupljevalni moči in baje ni bil edini, saj naj bi tudi drugi zdravilci tistega časa priporočali kot močan protistrup.

Danes origano poznamo predvsem po njegovem antioksidativnem delovanju. Njegovo eterično olje ima dokazane antibakterijske in razkuževalne lastnosti, zato ga v zdravilstvu uporabljajo za zdravljenje vnetij.

Poparek posušenih origanovih listkov učinkuje na obolenja zgornjih dihalnih poti, predvsem bronhitisa in vnetja mandljev.

V ljudski medicini ga uporabljajo za blaženje menstrualnih krčev in pri motnjah spanja. Odpravljal naj bi tudi prebavne krče, spodbujal prebavo in apetit ter zaviral diarejo. Zdravi tudi jetrne in žolčne bolezni.

Lističe lahko žvečimo tudi v primeru zobobola, čeprav je bolj učinkovito, če si kapnemo eterično olje.

Origanu pripisujejo tudi blagodejno delovanje na živčevje, krepil naj bi možgane, pomirjal in obnavljal živce ter bistril um.

Sodobna znanost o origanu

  • Eterično olje velja za enega najmočnejših uničevalcev bakterij, virusov in kvasovk. Zato je nabor njegove uporabe velik.

  • Origano uniči tudi več kot 70 % glivic kandide!

  • Olje origana se v kombinaciji z masažnimi olji uporablja za lajšanje tegob pri artrozah, vnetju zapestja, pri revmatoidnih bolečinah in bolečinah v hrbtenici. Eterično olje origana vsebuje fenole, ki so lahko dražilni, zato se ga uporablja v zelo nizki koncentraciji – 1 kapljica na 30 ml osnovnega olja.

  • Eteričnega olja origana načeloma ne uživamo. V pripravkih proti glivicam je v zelo majhnih odmerkih sestavni del obloženih tabel, ki so narejene tako, da se odprejo šele na prehodu iz tankega v debelo črevo. Na koži in nohtih ga uporabljamo proti raznim glivicam, prhljaju in kožnim okužbam.

  • Če na veliko žlico hladno stisnjenega oljčnega olja kapnemo kapljico eteričnega olja origana in zaužijemo, si na ta način zdravimo vneto grlo, okužbe sečil, prebavne motnje in glivične okužbe.

  • Znanstveniki so dognali tudi, da blagodejno deluje ob vročinskih stanjih in virusnih obolenjih. Je med najbolj učinkovitimi zelišči, saj tudi do 90% opravi s širokim spektrom bakterij (pnevmokoki, streptokoki, E.coli, enterobakterije, salmonele, mikrokoki, B.subtilis, P. aeruginosa …).

  • Origano preprečuje oksidacijo olj in maščob, zato se ga pogosto uporablja tudi v procesirani hrani.

  • Mešanica eteričnega olja origana in timijana dokazano uspešno deluje proti vnetju prebavil, kar velja tudi za eterični olji kumine in poprove mete. Samostojne učinkovine pa sicer nimajo pomembnega protivnetnega učinka na prebavila.

  • Origano je koristen tudi pri diabetesu, saj ima dokazano antihiperglikemično delovanje.

  • Origano je tudi dober repelent in fumigant, zato ga lahko postavimo tudi v domačo shrambo in z njim preganjamo škodljivce.

  
Več o origanu v knjigi Ščepec rešitve.

Vir: Lončar, S. et al. (2012): Ščepec rešitve, Zamolčane zdravilne moči začimb. Založnik Svetovanje Aleš Pevc s.p.


Foto: formulazdorovya.com

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pehtran za srce in krvni sladkor
Pehtran znižuje vrednost krvnega sladkorja in varuje pred rakavimi tvorbami.
petek, 23.3.2018
 
  Peteršilj - prava domača lekarna
Skrivnosti peteršilja poznajo le redki.
sreda, 16.3.2016
 
  Janež – krepčilo za telo
Janež je poceni začimba, ki omili ali odpravi veliko težav.
ponedeljek, 30.10.2017
 
 
 
 
Save Save
Anketa
Za prvomajske praznike načrtujem:
  izlet na morje
  izlet v hribe
  potovanje
  obisk toplic
  nimam planov
  drugo
   
Št. glasov 13