pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
O vitaminih: A (I.)
ponedeljek, 3.4.2017
         

Osnova za to hranilo so karotenoidi. To so barvila, ki vsebujejo maščobe in obarvajo rastline, predvsem pa njihove plodove, v rdečo, oranžno ali modro barvo: paradižnike, jagode, ribez, borovnice, pomaranče, buče, melone, marelice, rumene, rdeče pa tudi zelene paprike … Karotenoidi so pomemben zaščitni dejavnik pred mikroorganizmi, ki povzročajo bolezni, in predvsem pred prostimi radikali. Pri nezrelih plodovih sta meso in lupina še zelena, zato nezrelo sadje vsebuje manj karotenoidov, pa tudi sicer ni najbolj zdravo. Karotenoidi se v fazi presnove preoblikujejo v vitamin A.

Kako nastane vitamin A?

Izoblikovani vitamin A, ki mu zdravstveniki pravijo retinol, retinal ali retinoid, je tudi v nekaterih živilih živalskega izvora. Vitamin A, ki nastane v živalski presnovi, v kri prispe zelo hitro, od tam pa v telesne celice. Da vitamin A, ki je pridobljen iz rastlinskih karotenoidov, pride v telesne celice, traja precej časa. Molekule karotenoida so pogosto tako čvrsto zapletene v rastlinsko vlaknato ogrodje, da jih prebavni sokovi kljub nadurnemu delu  ne morejo rešiti iz njih. Tako se običajno kar 40 %  karotenoidov sploh ne pretvori v vitamin A, temveč se izloči z blatom. Priporočljivo je, da se korenček in vsa temna zelenjava, ki vsebuje veliko vlaknin, dobro skuha in poduši. Pri tem pa se ne smemo odpovedati maščobam v jedeh, saj v telesu sicer nastane preveč žolčnih soli za presnovo vitamina A in ne moremo izkoristiti še tako velikega vnosa karotenoidov.

Da se karotenoidi pretvorijo v vitamin A, pridno pomagajo žolčne soli, encimi, ščitni hormoni, cink, železo in vitamin E.

Karotenoidi proti staranju

Karotenoidi in vitamin A so za zdravje tako pomembni kot kisik, saj kot antioksidanti uničujejo proste radikale. Poškodbe celičnih jeder, beljakovin in drugih velikih molekul, nastale zaradi oksidacije, povzročajo prezgodnje staranje, rakasta in srčna obolenja, sivo mreno in motnje zavesti.

Prosti radikali nastajajo zaradi škodljivih in strupenih snovi, sončnega sevanja in tudi zaradi pomanjkljive presnove. Prosti radikali napadejo vsako celico približno deset tisočkrat na dan. Škoda, ki jo povzročijo se sicer delno popravi, a brez zaščite antioksidantov bi se celice uničile mnogo hitreje.

Bolje dušeno kot surovo

Raziskava je pokazala, da se z zaužitjem kratek čas dušenega korenčka ali špinače v krvi trikrat poveča vsebnost beta-karotena kot če bi ju zaužili surove. Da se karotenoidi pretvorijo v vitamin A pridno pomagajo žolčne soli, encimi, ščitni hormoni, cink, železo in vitamin E.

Pomanjkanje vitamina A

  • krhki nohti
  • suha koža
  • neješčost
  • kurja slepota
  • motnje rasti
  • suhi, lomljivi lasje
  • izpuščaji
  • pogoste okužbe sluznic
  • motnje vida (nočna slepota)
  • neplodnost

Presežek vitamina A

Če je vitamina A v telesu preveč, utegne biti nevarno (izgubljanje las, slabost, bruhanje, driska, luskinasta koža, meglen vid, izpuščaji, bolečine v kosteh, neredna menstruacija, utrujenost, glavoboli, povečanje jeter). Toda ta nevarnost grozi le, če ga na primer predolgo uživamo v velikih odmerkih v obliki tablet. Rastlinske karotenoide lahko jemo, kolikor želimo; lahko nam porumenijo dlani, dojenčki dobijo rahlo korenčkovo obarvano polt, pri svetlolasih pa lahko opazimo rahlo oranžno obarvane obrvi ali dlake.


Vir: K. Oberbeil, E. Mindell
Foto: splet

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  O vitaminih: C - askorbinska kislina (III.)
Prerezano jabolko baker obarva takoj, ko uniči vitamin C.
sreda, 20.7.2016
 
  O vitaminih: C - askorbinska kislina (II.)
Ta supervitamin v telesu deluje na veliko področjih.
sreda, 13.7.2016
 
  O vitaminih: C - askorbinska kislina (I.)
Naravni superantibiotik.
sreda, 6.7.2016
 
  O vitaminih: PABA - paraaminobenzojeva kislina
Pomemben vitamin v vitaminu.
petek, 24.6.2016
 
  O vitaminih: B12- Kobalamin
Supervitamin med vitamini.
četrtek, 16.6.2016
 
  O vitaminih: B9- Folna kislina
Zagotovilo za dobro voljo.
petek, 3.6.2016
 
  O vitaminih: B8 - inozit
Inozit je uspavalo, osvobaja nas strahu in napetosti in deluje celo proti povišanemu tlaku.
petek, 13.5.2016
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 51