pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kislo zelje: metla za želodec in črevesje
petek, 12.1.2018
         




Krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo in čisti jetra ter kri: kislo zelje pozimi ne sme manjkati na krožniku; ker dviguje razpoloženje, si ga privoščimo vsak dan.

Na jedilniku tistih, ki prisegajo na zdravo in uravnoteženo prehrano, ne sme manjkati kislo zelje. Ta je v naših krajih v zimskem času tradicija, sezonska zelenjava je med pomanjkanjem svežega sadja in zelenjave zagotavljala potrebne vitamine in minerale. Kislo zelje je pomemben vir vitamina C, kar pomeni, da ugodno vpliva na imunski sistem in ga je posebno koristno uživati pozimi; sto gramov vsebuje okoli 20 mg tega vitamina.

Belo zelje, ki ga najpogosteje kisamo, vsebuje snovi, ki mu dajejo rahlo grenek in pekoč okus, minerale cink, magnezij in železo, kalij in kalcij pa vlaknine, folno kislino ter vitamina A in K. Zelje spada med redka živila, ki jim je človek še okrepil naravne sestavine s procesom kisanja: med fermentacijo nastane kobalamin, ki ga sicer najdemo samo v živilih živalskega izvora, zato je kislo zelje izjemno pomembno živilo za vegane, ki s hrano morda ne dobijo dovolj vitamina B12.

Ključno vlogo pri fermentaciji imajo t. i. dobre bakterije, probiotiki. Kislo zelje je bilo vedno cenjeno živilo in tudi zdravilo: pravimo mu kar metla za želodec in črevesje, saj mleč- nokislinske bakterije spodbujajo prebavo in vzdržujejo zdravje prebavnega trakta ter posledično splošno zdravje. Pomaga pri prebavi mastnih živil, pospešuje metabolizem in izločanje škodljivih snovi iz telesa, čisti in regenerira jetra, tudi kri – ne preseneča, torej, da je osnova za razstrupljanje organizma, prav tako blagodejno deluje zelnica, sok, bogat z vitamini C, E, K in B. Kislo zelje krepi živce in spodbuja nastajanje krvničk, deluje proti revmi ter vnetju ven, ljudsko zdravilstvo z njim celi rane, blaži srbečico na koži in pike insektov, tudi os: na prizadeti predel damo list kislega zelja in ovijemo z gazo. Tega lahko damo tudi na čelo, če nas boli glava.

Bi si radi dvignili razpoloženje in okrepili splošno zdravje? Vsak dan pojejte tri žlice kislega zelja. Tisti, ki ga pojedo veliko, so odpornejši proti boleznim, zato naj ga uživajo zlasti majhni otroci in starejši. Da bi ohranili kar največ hranilnih snovi in probiotikov, je priporočljivo uživanje surovega, saj kuhanje in drugi načini toplotne obdelave nekoliko zmanjšajo vsebnost hranil.

Odprta kuhinja


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Jota s kislim zeljem in kranjsko klobaso
Odlična domača hrana.
četrtek, 8.2.2018
 
  Zapečeno kislo zelje
Recept za zapečeno kislo zelje s krompirjem in slanino.
sobota, 28.10.2017
 
  Recepti mame Slavke - Kmečko zelje
Mama Slavka pripoveduje, kako se pripravi pravo domače kmečko zelje.
sobota, 25.6.2016
 
 
 
 


 
Save Save