seniorji.info - Kaj se zgodi z našo voljo, ko pridemo utrujeni domov?
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kaj se zgodi z našo voljo, ko pridemo utrujeni domov?
sobota, 10.2.2018
         
Kate Moss, angleška manekenka, ki je poznana po svoji izredno vitkem stasu, je nekoč dejala: »Nothing tastes as good as skiny feels« ali po slovensko, Nič ni tako slastno, kot je občutek vitkosti.

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste se,  zvečer iz službe utrujeni vrnili domov  in izropali hladilnik, še preden ste se dobro sezuli. Včasih  zmoremo celo notranji dialog, o smiselnosti početja, a iz mojih izkušenj to največkrat ne obrodi sadov. Glas postane dovolj glasen šele potem, ko manjka pol lončka Evrokrema in pol Poli salame, a ne?
 
Naj vas ne preseneti, da naš notranji monolog ni dovolj močan,  saj se naši možgani ne morejo sami boriti proti hormonom, lahkoti in čustveni potrebi po hrani hkrati.
 
Kako se ubraniti večernega ropanja hladilnika, kako prečiti  telesno in čustveno potrebo po nepravilni hrani je vprašanje, katerega slišim najpogosteje v svoji praksi.

Splošno prepričanje je, da se pridobivanje kilogramov prične s prevelikim vnosom hrane, a praksa zelo pogosto pokaže, da temu ni tako. Glavni vzrok debelosti in srčnožilnih bolezni  tiči v vnosu napačne hrane ob napačnem času. V svoji praksi pogosto srečam posameznike, ki ne jedo ogromnih količin hrane, a so kljub temu predebeli, imajo malo energije in jih mučijo razne težave krvožilnega sistema, kot sta povišam pritisk in holesterol.

Kaj je torej razlog, da se zvečer ne moremo upreti sendviču, čeprav smo mu tako z lahkoto za  zajtrk ali za kosilo?

Za občutek sitosti in lahkote, torej za to, koliko bomo pojedli v našem telesu skrbijo hormoni. Medsebojni vpliv hormonov še ni dodobra pojasnjen, vemo, pa da je za občutek lakote v veliki meri odgovoren hormon grelin, za občutek sitosti pa hormon leptin.  Pri raziskovanju vpliva leptina na občutek lakote so znanstveniki naredili zanimiv eksperiment z mišmi, katerega rezultat je bil, da so miši, ki so dobile injekcijo leptina močno shujšale . Seveda so podobno poskusil tudi na ljudeh, a je leptinska terapija obrodila le malo sadov. Rezultat se je namreč pokazal da je na leptin pozitivno odreagiralo le 5% do 10% ljudi.

Domneva se, da kadar dlje časa  živimo v stresnem okolju, uživamo neprimerno hrano, polno rafiniranih snovi, naše telo postane manj občutljivo na signale hormonov oz. se le ti neproporcionalno na potrebe izločajo v sistem. Posledica tega je, da ne včasih ne občutimo lakote, včasih pa je občutek lakote neprimerno večji, kot je manjko v naših energijskih zalogah.

Kadar naši možgani iz različnih razlogov ne morejo upoštevati signale naših hormonov, nam preostane se druga rešitev in sicer, da se zanesemo na evolucijo. Človeštvo je do danes preživelo brez raznih znanstvenih študij o hrani in brez priporočil o uživanju posebnih prehranskih dodatkov. To je bilo mogoče, ker smo se adaptirali na okoli v katerem smo se razvijali. Za preživetje je namreč najpomembnejše, da vsak dan zaužijemo zadostno količino energije, ali kalorij. Najboljši vir energije je za naše prednike, ki so živeli več sto tisoč leti v divjini je bila mastna, slana in sladka hrana. To informacijo si je naše telo dobro zapomnilo.

Žal pa impulz mastni, slani in saldki hrani v sodobnem svetu ne pomeni, da gremo na lov ali nabirati sadje, pač pa da pojemo slan ali sladek prigrizek, ki je na žalost pogosto brez drugih hranljivih vrednosti.

Kot da to ni dovolj, smo zvečer, ko se utrujeni vrnemo domov, manj sposobni sprejemati dolgoročno boljše in racionalne odločitve in se bolj nagibamo na k rešitvami, ki nas čustveno potolažijo. Torej, če smo zvečer lačni, se bomo bolj pogosto odločili, da se potolažimo in nekaj pojemo, kot da bi se držali dogovora, ki smo ga sklenili s  sabo zjutraj, ko še nismo bili utrujeni. Razlog za to je, da se center našega razmišljanja iz prefromtalnega korteksa prestavi v amigdalo, del možganov v našem »čustvenem centru«.

Uravnotežen jedilnik čez dan pomaga preprečiti večerno ropanje hladilnika. Prednosti našega programa so to, da vas naučimo pravilnejšega prehranjevanja in z vami delimo znanje, ki vam bo pomagalo ohraniti vašo težo. Tudi po zaključku programa smo vam na voljo.

Befit


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Svetovalni servis: Možganski fitnes
Kaj lahko naredimo sami za dober spomin in koncentracijo?
četrtek, 25.1.2018
 
  Kako hrana vpliva na naše počutje?
Katera hrana lahko premaga žalost?
sobota, 20.1.2018
 
  Maska proti gubam
Za napeto in prekrvavljeno kožo v zimskih dneh.
torek, 16.1.2018
 
  Poznate vse koristi?
Suho sadje.
nedelja, 7.1.2018
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 44