pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Jemanje aspirina pri starejših ljudeh zvišuje tveganje za krvavitve
petek, 16.6.2017
         

Tveganje za hude krvavitve je ob vsakodnevnem jemanju aspirina pri starejših od 75 let bistveno višje, je pokazala najnovejša britanska raziskava. Večina starejših aspirin jemlje po že preboleli možganski kapi ali srčnem infarktu za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov. V izogib krvavitvam, ki so pogosto tudi usodne, morajo biti ti ljudje pod strogim zdravniškim nadzorom, opozarjajo znanstveniki.

Pri ljudeh, ki so stari 75 let ali več in vsakodnevno jemljejo aspirin, je tveganje za hude ali celo usodne krvavitve, bistveno višje, je pokazala najnovejša britanska raziskava.

Doslej še nobene študije o vplivu aspirina na zdravje starejših

V Evropi in Združenih državah Amerike aspirin kot pomoč za preprečevanje težav s krvnimi strdki vsakodnevno namreč jemlje od 40 do 60 odstotkov starejših od 75 let, poroča Reuters.

  

Pretekle klinične študije, ki so preučevale vpliv vsakodnevnega jemanja aspirina na zdravje mlajših, so podobne rezultate sicer predvidevale, nobena študija pa se doslej ni lotila vpliva na zdravje starejše populacije.

Rezultati desetletne študije so bili objavljeni v sredo, vanjo pa je bilo vključenih 3.166 Britancev. Polovica jih je bila starejših od 75, vsi pa so pred tem utrpeli srčni infarkt ali možgansko kap ter so jemali zdravila za redčenje krvi.

Znanstveniki, ki so se lotili raziskave, pa so ob predstavitvi rezultatov izrecno poudarili, da to nikakor ne pomeni, da morajo starejši bolniki prenehati jemati aspirin. Namesto tega priporočajo sočasno jemanje zaviralcev protonske črpalke, kot je na primer omeprazol, saj lahko s tem zmanjšajo tveganje za krvavitev v zgornjih prebavalih tudi za 90 odstotkov.

Krvavitve že dolgo znan stranski učinek

Aspirin, kot ga poznamo danes, je podjetje Bayer pod tem imenom zaščitilo in pričelo množično proizvajati leta 1897, v nekoliko drugačnih različicah pa ga je svet poznal že prej. Danes je na voljo brez recepta in čeprav njegovo jemanje naj ne bi povzročalo večjih stranskih učinkov, pa so krvavitve že dolgo znana nevarnost.

Peter Rothwell, direktor Centra za preprečevanje kapi in demence na Oxfordski univerzi, ter eden od avtorjev omenjene študije, je ob tem dejal, da redno jemanje aspirina dokazano prepreči kar petino ponavljajočih se možganskih kapi in srčnih infarktov. "Pri mlajših od 75 let koristi rednega jemanja aspirina v obliki preventive po prebolelem srčnem infarktu ali kapi občutno prevladajo nad tveganji za krvavitve," ob tem izpostavlja Rothwell. Hkrati pa poudarja, da je pri starejših od 75 v Veliki Britaniji samo lani povzročil okrog 3.000 smrti zaradi krvavitev.

Alan Boyd, predstojnik Fakultete za farmacevtsko medicino, ki sicer ni sodeloval pri raziskavi, pa meni,, da koristi aspirina ne glede na starost bolnika odtehtajo tveganje za krvavitve.

Večina bolnikov, vključenih v raziskavo, je jemala relativno nizke odmerke aspirina, so še pojasnili znanstveniki. Raziskava pa ni ponudila podatkov, kako na krvavitve vpliva kombinirano jemanje večih tovrstnih zdravil.


Vir: 24ur.com

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Izpadanje las, plešavost - Borut Žgavc, dr. med.
Nekatere motijo mastni lasje, druge prhljaj, izpadanje ... 
petek, 15.5.2015
 
  Celiakija - kakšni so simptomi?
Je kronično vnetno obolenje prebavnega trakta, pri katerem je prizadeto predvsem tanko črevo.
sreda, 29.7.2015
 
  Ali veste: Aspirin in Reyev sindrom?
Aspirin je zdravilo z obsežnimi učinki delovanja, povezan pa je s tako imenovanim Reyevim sindromom. Več..
petek, 27.2.2015
 
 

četrtek, 1.1.1970
 
  Hemofilija - kako ukrepati v primeru krvavitve?
Gostja: prim. Majda Benedik Dolničar, dr. med.
ponedeljek, 20.2.2017
 
 
 
 


 
Save Save