pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Cimet - dar narave za naše zdravje
 
         

Cimet je omrežil pred približno 6.000 leti. Danes je to za večino gospodinjstev zgolj ena izmed začimb, ki popestrijo okus jabolčnega zavitka ali kuhanega vina. Tisočletja nazaj pa je bil cimet več kot to, saj je bil rezerviran za bogove, zato cimeta navadni smrtniki niso uživali.

  
  
Poznamo več vrst cimeta, ki se jih med seboj težko loči. V kuhinji se uporabljata pravi, t.i. cejlonski cimet ali kitajski, cimet cassia. Slednji je najbližji sorodnik pravega cimeta, z intenzivno aromo, slabšim okusom in nižjo ceno za nakup. Predvsem ju ločimo tui po tem, da je cejlonski cimet zvit v tanjše paličice, je aromatičen ter toplega, prijetno sladkega okusa. Cassia cimet je temnejši, debelejši, okus je bolj top in grenek.

Industrijsko pridelana hrana je skoraj gotovo začinjena s cimetom cassia, njegov okus pa popravijo z umetnimi aromami.

Kar pri cimetu poznamo kot začimbo in zdravilo, je podskorja, ki se lupi v časovnih presledkih na leto do dve. Zelo majhen delež cimeta je pridelan ekološko - iz vej, ki jim dovolijo rasti v normalnem ritmu in se lahko normalno obnavljajo. Cimet se za množično uporabo pridobiva veliko bolj neusmiljeno - drevo se ne obnovi, zato se slabša njegovo zdravje in se v njem naselijo zajedavci. Takrat trgovci posežejo po pesticidih, ki so zdravju škodljivi.

Kaj vsebuje cimet?

V pravem, cejlonskem cimetu se skriva 4 % eteričnih olj, od katerih je najmočnejši evgenol, ki cimetu tudi daje značilno intenzivno aromo. Cassia cimet evgenola ne vsebuje, vsebuje pa večji delež aldehida in čreslovin, kar mu daje grenek okus. Cimet vsebuje dišavo kumarin, ki lahko v prevelikih količinah povzroči glavobole in vrtoglavico.

Delovanje cimeta

Mraz
Cimet je topla začimba, ki prinaša v telo toploto in suhost, zato je primerna za preganjanje zimskih težav. Poživlja periferni obtok in je zato primeren za vse, ki jih rado zebe, predvsem v noge ali roke. V ajurvedski medicini je priljubljen zaradi krepitve imunskega sistema.

Prebava
Ljudska medicina priporoča uživanje cimeta za nižanje slabega holesterola, lajšanje prebave maščob, spodbujanje prebave, zaviranje vnetij in sproščanje krčev. Eterično olje v cimetovi skorji spodbuja ustvarjanje želodčnih sokov, med drugim pa zavira patogene organizme in je primeren tudi kot sredstvo proti driski, ki jo lahko sprožijo kvasovke, rota virusi in drugi patogeni organizmi. Iz istega razloga je učinkovit pri bruhanju, slabosti ali vnetju želodčne in črevesne sluznice.

Diabetes
S pojavom industrijsko predelane hrane je nastopil tudi diabetes, zato v starih medicinskih zapisih ni zaslediti cimeta v povezavi s to boleznijo. Danes se ve, da cimet pomaga pri urejanju sladkorja v krvi.

Glivice
cimetove učinkovine so močan antimikotik, zato je pravi sovražnik kandide in je pravi čistilec nepridipravov v črevesju.

Vnetja
Aromaterapija olje skorje cejlonskega cimeta obravnava kot najmočnejše antibakterijsko učinkovito olje, ki pri gripi in bronhitisu deluje celo protivirusno. Uporablja se pri vnetju nosne votline, otečeni nosni sluznici, nosnih polipih, otopelih čutilih za sluh, vonj in okus, za čiščenje sokov v območju glave. V navedenih primerih je priporočljiva inhalacija eteričnega olja, obstajajo pa tudi čajne mešanice.

Revma, artritis, depresija
Vse tri indikacije predstavljajo primanjkljaj svetlobe in toplote, kar pa cimet vsebuje v obilju.

Spolne težave
Cimet velja za afrodiziak, kar so potrdili tudi poskusi na miškah, ki so pokazali, da uživanje cimeta vpliva na porast in gibljivost spermatozoidov.

Sodobna znanost o cimetu

  
Je ena redkih začimb, ki so ji znanstveniki in sodobna medicina namenili več pozornosti in raziskav ter dognali, da vsebuje zdravilne učinkovine. Eterično olje je raziskan kot antiseptik in antimikotik, potrjeno deluje proti bakterijam, virusom in zajedavcem. V zgodovini farmacije še niso odkrili snovi, ki bi bila hkrati učinkovita proti bakterijam, virusih, glivicah in zajedavcih.

Študije so pokazale, da lahko izvleček cimetove skorje v koncentraciji 0,1 % popolnoma ustavi razvoj številnih mikroorganizmov, med drugimi tudi: Escherichia coli, Staphylococcus aureus in Candida albicans.

Cimet je pri bolnikih pokazal učinek pri vnetju sečil in driski. V kombinaciji z medom je učinkovit tudi pri artritisu, povišanem holesterolu, prehladu, gripi, slabem imunskem sistemu, slabosti srca, kronični utrujenosti, slabemu zadahu ...

Raziskovalci so dokazali, da cimet vsebuje MHCP, ki izboljša odziv diabetičnih maščobnih celic na inzulin, kar pomeni, da omogoča telesu, da pravilno ureja  raven sladkorja v krvi.

Nevarnosti pri uporabi

Opozarjajo zmerno uporabo cimeta. Odsvetuje se neposreden nanos eteričnega olja kožo ter peroralno uživanje, ker je premočno. Predvsem pa je najbolj pomembno, kakšen cimet kupite.


  

Več o cimetu v knjigi Ščepec rešitve.

Vir: Lončar, S. et al. (2012): Ščepec rešitve, Zamolčane zdravilne moči začimb. Založnik Svetovanje Aleš Pevc s.p.
Foto: nutritionfacts.org, ayushveda.com

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Cimet - izjemna aromatska moč
Cimet, ki ga že zaradi njegove izjemne aromatske moči ni mogoče prezreti, pa je veliko več kot le dišeča začimba...
sreda, 12.7.2017
 
  Česen - antibiotik vseh antibiotikov
Česen je začimba z zdravilnimi učinkovinami.
petek, 19.1.2018
 
  Luštrek
Če voda še za v čevelj ni dobra, luštrek zagotovo je. Ampak, zakaj?
sreda, 27.4.2016
 
  Peteršilj - prava domača lekarna
Skrivnosti peteršilja poznajo le redki.
sreda, 16.3.2016
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 11