pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Čemaž je bil ena najpomembnejših zdravilnih rastlin
nedelja, 15.4.2018
         Če česen izvira iz Kitajske, je čemaž definitivno naš. Tipična rastlina evropskih listnatih gozdov in vlažnih rastišč, ki je etrsko usklajena z našimi potrebami in kot taka primerna za čim bolj pogosto uporabo.

Vse do 16. stoletja je bil čemaž v ljudski medicini ena najpomembnejših zdravilnih zelišč. Po nekaj stoletjih pozabe, je v 70-ih letih ponovno pridobil svoje mesto v kuhinji.

Čemaž je že od nekdaj znan kot začimba, antični Rimljani pa so mu pripisovali tudi zdravilno moč.

Kaj je čemaž?

Je lukovka, tako kot por, česen, čebula in drobnjak. Njegova aroma je nekje med česnom in drobnjakom, ker pa imajo njegovi listi močan vonj po česnu, ga zavohamo že od daleč.

Kaj vsebuje čemaž?

Čemaž je bogat z organskimi žveplovimi spojinami (aliini), ki pripomorejo k nastanku esencialnih eteričnih olj z močnim vonjem in zdravilnim učinkom.

Čemaž vsebuje kalij, mangan, cink, vitamin C in B6. Kakovost, moč in sestava teh snovi se spreminja v času zorenja. V Sloveniji, v času od marca do maja, so listi čemaža bogati s temi snovmi in jih vsebujejo v veliki koncentraciji. Nižjo koncentracijo prepoznamo po obledelih listih, čemaž pa te učinkovine izkoristi za tvorjenje cvetov.


Kako deluje čemaž?

Čemaž poznamo kot eno najbolj znanih začimb ljudske medicine. Tradicionalno mu pripisujejo očiščevalno delovanje, saj na veliko pospravlja po črevesju, ožilju in sečilih.

Prebava
Čemaž pospešuje delovanje jeter in žolčnika ter spodbuja izločane prebavnih sokov. Zaradi tega pospešuje in olajšuje prebavo, preprečuje gnitje hrane in razvoj patogenih organizmov in zajedavcev v prebavilih.

Kri in ožilje
Čemaž blagodejno vpliva na ožilje, čisti kri in znižuje raven holesterola. Njegovo uživanje se priporoča pri pomanjkanju železa in za boljše delovanje možganov. Učinkuje tudi pri spomladanski utrujenosti in kot afrodiziak.

Sodobna znanost o čemažu

  • Sto gramov čemaža vsebuje 300 mg kalija (živila z visoko vsebnostjo kalija pomagajo pri povišanem krvnem pritisku in srčno-žilnih obolenjih).
  • Čemaž je naravni antibiotik (deluje proti bakterijam) in antimikotik (deluje proti glivicam) ter podpira proces zdravljenja okužb.
  • Pri bronhialnem katarju odpravlja krče.
  • Vsebuje veliko antioksidantov in je učinkovit lovilec prostih radikalov.
  • Mangan in cink spodbujata proizvodnjo encimov, poživljata presnovo in krepita imunski sistem.
  • Predvideva se celo, da določene komponente eteričnega olja vežejo težke kovine in spodbujajo njihovo izločanje iz telesa. Zato se čemaževa tinktura uporablja tudi pri čiščenju nakopičenega živega srebra iz telesa.

Nevarnosti pri uporabi

  • Težave niso poznane.
  • Čemaž dobro prenašajo tudi tiste osebe, ki težko prebavljajo čebulo ali česen.
  • Največja nevarnost je pri nabiranju: če ste neprevidni, lahko namesto čemaža naberete kakšno drugo rastlino, ki je lahko strupena (npr. podlesek ali šmarnica).1. čemaž, 2. kačja dresen, 3. šmarnice, 4. jesenski podlesek


  
Več o čemažu v knjigi Ščepec rešitve.

Vir: Lončar, S. et al. (2012): Ščepec rešitve, Zamolčane zdravilne moči začimb. Založnik Svetovanje Aleš Pevc s.p.Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save