pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Bolečine v križu
nedelja, 1.7.2018
         

Najbolj pogost vzrok za bolečino v križu, še posebno pri starejših, so degenerativne spremembe medvretenčne ploščice in posledični zdrs medvretenčne ploščice, imenovane diskus hernija. Te spremembe so posledica načina življenja sodobnega človeka, ki veliko časa presedi za mizo ali pri računalniku, če dolgotrajno leži, ima pri kakšnem opravilu hrbet v prisilni drži, če pri njegovem delu prevladujejo enaki ali ponavljajoči se gibi in podobno.

Zdravljenje bolečin v križu

Težave z bolečino v križu lahko minejo same od sebe, pri večini se brez zdravljenja stanje umiri v dveh do treh mesecih. Nemalokrat pa se težave ponavljajo in postanejo kronične, in ko so prehude, je treba poiskati tudi zdravniško pomoč ali jih reševati celo z operacijo.

»Podatki kažejo, da je to tretji najpogostejši vzrok za kirurške posege in peti za hospitalizacijo,« meni nevroradiolog dr. Igor Kocijančič. Da bi se pacienti, če je le mogoče, izognili kirurškemu nožu in dolgotrajnemu okrevanju, tudi pri teh težavah iščejo različne manj invazivne posege. V Splošni bolnišnici Murska Sobota, kjer deluje Kocijančič, so lani opravili več kot sto posegov in tudi letos nameravajo na ta način pomagati okoli 150 pacientom.

Zdravljenje z manj invazivno metodo

»Pri manj invazivni metodi zdravljenja pod kontrolo rentgenskih žarkov v lokalni narkozi, nadzorovano z iglico, vstopimo v diskus, injiciramo substanco, ki posledično povzroči zmanjšanje izbočenja. Izbokline nekaj časa po posegu naj ne bi bilo več,« pravi Kocijančič. Pri tem sta nujna komplementarno zdravljenje in sodelovanje zdravnikov z različnih področjih in več kliničnih vej. V posvet se vključijo specialisti ortopedi, nevrologi, nevrokirurgi, intervencijski nevroradiologi in tudi drugi, ki svetujejo, kako najbolje rešiti težave. »S to metodo zdravimo le tiste primere, pri katerih je to potrebno in ni predvidevanj, da bi se sami pozdravili.« Če manj invazivni poseg ne bi bil uspešen, pa še vedno lahko opravijo operacijo po klasični metodi,« dodaja.

VIR: Zlata jesen


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save