seniorji.info - 6 živil, ki jih v tem letnem času morate imeti v kuhinji
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
6 živil, ki jih v tem letnem času morate imeti v kuhinji
sreda, 14.2.2018
         


Ko razsajata prehlad in gripa, je priporočljivo poskrbeti, da imate v kuhinji živila, ki krepijo vaš imunski sistem in vam pomagajo, da se pred boleznijo odbranite. Nekatera so vam lahko v pomoč celo, če ste že končali v postelji. Če jih boste uživali, boste hitreje ozdraveli.

Česen

Študije so pokazale, da česen deluje protivirusno. A samo, če ga zgrizete. Takrat se izloči snov, ki se imenuje alicin. Ta se nato v telesu spremeni v druge snovi, ki pa lahko pomagajo belim krvničkam v boju proti povzročiteljem bolezni. Bele krvničke ali levkociti so namreč krvne celice, ki varujejo telo pred okužbami pa tudi tumorji. Zelo koristno je pravzaprav skozi vse leto uživati živila, ki poskrbijo, da bele krvničke čim bolje delujejo. Poleg česna ne pozabite niti na čebulo in drobnjak.2. Kivi

Kivi je bogat z vitaminom C. Ta je izredno dobro raziskano hranilo, ki ga potrebujejo naše kosti, mišice, krvne žile pa tudi imunski sistem. Da bi okrepili njegovo delovanje, se potrudite, da redno uživate hrano, ki vsebuje vitamin C. To je v tem letnem času kivi pa tudi pomaranče, grenivke in zelena zelenjava. Naredite si denimo zjutraj krepčilen smoothie iz zelene zelenjave in citrusov. Če boste vsak dan začeli s kopico hranil, ki bodo okrepila vaš imunski sistem, boste zagotovo zboleli manjkrat.3. Bučna semena

Z bučnimi semeni boste zaužili mineral cink. To pa je hranilo, po katerem morate poseči takoj, ko začutite, da se vas nekaj loteva. Nato ga jemljite ves čas bolezni. Študije so namreč pokazale, da lahko uživanje cinka nekoliko zmanjša čas trajanja prehlada ali gripe. Je pa res po njem treba poseči takoj, ko začutite prve simptome. Samo takrat je namreč pomagal. In ni le skrajšal čas trajanja bolezni, tudi njeni simptomi so bili nekoliko milejši. Cink lahko zaužijete še s sončničnimi semeni, ki imajo poleg tega veliko vitamina E. In tudi ta pomaga, da začne imunski sistem bolje delovati.

Bučna semena morate uživati takoj, ko se pojavijo prvi simptomi.4. Jogurt


Izberite jogurt, ki vsebuje probiotične kulture. Te okrepijo delovanje našega črevesja, saj poskrbijo, da v njem prevladuje za nas dobra mikrobiota. Ta mora namreč biti v ravnovesju s tisto, ki je za nas slaba. Slednjo hranimo, če uživamo sladkor in predelano hrano. Zato se temu izogibajte, če želite preprečiti, da bi zboleli. Če dobra mikrobiota prevladuje nad slabo, namreč boljše deluje vaše črevesje, s tem pa tudi imunski sistem, kajti približno osemdeset odstotkov imunskega sistema se nahaja v črevesju. Probiotične kulture lahko zaužijete tudi s kislim zeljem, kombučo in pa kimčijem. To je korejska različica vložene zelenjave.5. Gobe

Protivirusno delujejo tudi gobe, zato lahko tako kot česen naše telo okrepijo v boju proti virusom, ki povzročajo bolezni. Gobe pomagajo, ker vsebujejo ogljikov hidrat, ki se imenuje beta glukan. Tudi ta pomaga belim krvničkam in torej na ta način krepi delovanje imunskega sistema. Uživate lahko različne gobe, ki poleg tega pomagajo, ker vsebujejo še cink.

6. Voda


Tudi uživanje dovolj vode je zelo pomembno, če želimo ostati zdravi. Treba je preprečevati dehidracijo. Voda je pomembna za dobro delovanje vseh fizioloških procesov v telesu. Če je telo dehidrirano, enostavno ne more vzpostaviti takšne obrambe, kot bi jo lahko sicer. Če ne marate vode, lahko pijete tudi nesladkan čaj. Sokovom se raje izogibajte prav tako vodam z okusom.
 In še ...

Vse to so odlična živila, če se želite odbraniti pred boleznimi. A ni dovolj, da posegate samo po njih. Dobro je, da redno uživate čim več različnih zdravih hranil. Poskušajte torej doseči, da imate uravnoteženo, zdravo, raznoliko prehrano.

Poleg tega se gibajte in si redno umivajte roke. Ne pozabite pa niti na skrbi zase. Vzemite si čas za sproščanje, ne nalagajte si preveč obveznosti, poskrbite, da ne boste nenehno v stresu. Tudi to je ključno, če želite ostati zdravi. Sicer boste kljub vodi in zdravi hrani in telovadbi še naprej zbolevali.

VIZITA.SI


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Česen - antibiotik vseh antibiotikov
Česen je začimba z zdravilnimi učinkovinami.
petek, 19.1.2018
 
  Kaj vse zdravi česen
Pomaga pri vnetjih, zaprtju, driski, normalizira pomanjkljivo delovanje jeter in žolčnika, znižuje krvni pritisk, poživlja ...
petek, 3.11.2017
 
  Recept za domači jogurt
Postopek je dokaj preprost, strokovnjaki pa svetujejo, da je pri pripravi vendarle dobro upoštevati nekatera navodila.
petek, 15.7.2016
 
  Ajdov namaz z bučnimi semeni in bananin bučni kruh
Izkoristite jesenske plodove ...
sreda, 11.10.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 44