seniorji.info - Košarica suhega cvetja za darilo
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Košarica suhega cvetja za darilo
torek, 3.12.2013
         

Decembrski dolgi večeri so kot nalašč za pripravljanje različnih okraskov in daril za prijatelje. Nanje bomo naredili čisto poseben vtis z doma narejeno praznično košarico iz suhega cvetja, ki smo ga čez poletje pridno nabirali, sušili in shranjevali v škatle.

Kako do lepega suhega cvetja
Cvetje najpogosteje sušimo na zraku. Izberemo topel, suh, zračen in temen prostor. kajti če cvetje sušimo na soncu, barve obledijo. Čas sušenja je zelo različen, odvisen je od debeline stebel in cvetov, prostora sušenja in vremena. Traja od nekaj dni do več tednov. Za sušenje so primernejše cvetlice, ki vsebujejo malo vode. Nabiramo jih dopoldne, v suhem vremenu.

Cvetove režemo tik preden so polno odprti, saj preveč odprti radi razpadejo. Najbolje je izbrati take v svetlo rdeči, roza, oranžni, modri in vijolični barvi. Rdeče cvetje v procesu sušenja počrni, belo pa porjavi. Ko s stebel odstranimo listje, cvetlice povežemo v šopke, ki naj ne bodo predebeli, da ne zgnijejo.

Zvezane obesimo s cvetovi navzdol, da stebla ostanejo ravna. Med posameznimi šopki pustimo dovolj prostora, da med njimi kroži zrak. Med sušenjem redno preverjamo, da cvetic ni napadla plesen, plesnive pa sproti odstranjujemo.

Pri tistih lepoticah, ki imajo cvetove na otip suhe (Helipterum roseum, Helichrysum bracteatum, Limonium sinuatum), se morajo posušiti le stebla. Trave se lepo posušijo, če jih damo v vazo brez vode. Rmane, hortenzije, vrtnice in nekatere semenske glavice pa lahko postavimo v vazo, v katero smo natočili nekaj centimetrov vode.

Tako se čas sušenja podaljša, cvetovi se manj skrčijo, barve pa ostanejo bolj naravne. Redno preverjamo, če so se rastline že posušile. Posušene skladiščimo v suhem, temnem prostoru, najbolje kar v kartonskih škatlah.

Lotimo se priprave svojega aranžmaja
Preden se lotimo izdelave aranžmaja, si pripravimo suho cvetje, cvetličarsko gobo, košaro in orodje. V košaro položimo gobo za suho cvetje in jo za navpično ureditev cvetja z nožem prirežemo tako, da sega malo pod rob košare, za vodoravno ureditev pa do dva centimetra čez rob.

Gobo prekrijemo z mahom, ga pritrdimo s tanko žico in tam, kjer sega čez rob košare, odrežemo s škarjami ali pa zatlačimo med peno in rob. Iz posušenega cvetja oblikujemo manjše šopke in jih zvežemo z žico.

V gobo naredimo luknjice s tanko palčko, da se stebla suhega cvetja ne bodo zlomila, ko jih bomo zapičili vanjo. Cvetje razporedimo v skupine, pri tem pa pazimo, da se barve ujemajo. Razgibanost aranžmaja dosežemo z menjavanjem različnih oblik in površinskih struktur cvetov, prazne prostore pa na koncu zapolnimo s suhim zelenjem.

Iz arhiva Kluba Gaia, avtor Barbara Podbregar.

Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Klub Gaia

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Bonton pri pisanju voščil in darilih
Bonton pri pošiljanju elektronskih voščilnic, katera darila so neprimerna za obdaritev poslovnih partnerjev...
petek, 15.12.2017
 
  Adventni čas je tu - nasveti za izdelavo adventnega venčka in okrasitev
29. novembra 2015 je prva adventna nedelja ...
sobota, 28.11.2015
 
  Kivi - kako se razlikujeta moška in ženska rastlina?

Tokrat bomo odgovorili na vprašanje poslušalke...


sobota, 21.5.2011
 
  Božič, novo leto - ideje za okrasitev
December pred vrati, marsikdo razmišlja kako bo okrasil svoj dom, kje bo kupil okraske za novoletno jelko ...
sreda, 13.12.2017
 
 

četrtek, 1.1.1970
 
  Božično - novoletni trendi
Kako v skladu z letošnjimi božično-novoletnimi trendi v cvetličarstvu in aranžerstvu okrasite svoje stanovanje?
ponedeljek, 22.11.2010
 
  Trendi pri dekoraciji lončnic
Z malo truda in nekaj domišljije pa lahko lončnice tudi po cvetenju spremenimo v živo pisan okras.
torek, 22.11.2011
 
 
 
 


 
Save Save