pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kateri šport je najboljši za vaše telo?
nedelja, 12.11.2017
         

Profesorica I-Min Lee iz univerze Harvard Medical School se na eni najbolj prestižnih univerz na svetu že vrsto let ukvarja z vplivom fizične aktivnosti na splošno zdravje in preprečitev kroničnih bolezni.

Profesorica je tako pred kratkim objavila seznam športov, ki najbolj pozitivno vplivajo na naše telo in počutje. Naj vam kar takoj povemo, da tek ni med njimi, saj slabo vpliva na sklepe in prebavni sistem. Poglejmo, katerih pet športov priporoča Profesorica I-Min Lee, ki pozitivno vplivajo na izgubo teže, gradijo mišice ter zaščitijo srce, možgane in kosti. Odkritja so bila objavljena v študiji medicinske fakultete Harvard z naslovom Začnite vaditi (Starting to Exercise).

  

Plavanje
”Plavanje lahko imenujemo popolna vadba,” so zapisali avtorji raziskave. Med plavanjem namreč dela praktično vsaka mišica v telesu, poleg tega se močno dvigne srčni utrip, kar krepi srce in zaščiti možgane. Plavanje je zares koristno praktično za vse, tudi za tiste z veliko prekomerne težke kot tiste z artritisom, saj je telo v vodi veliko lažje kot na kopnem. Prav tako 30 do 45 minut rednega plavanja zelo pozitivno vpliva na depresijo, saj nam gibanje dvigne razpoloženje in zmanjša stres.

Taj či

  

Taj či je starodavna kitajska borilna veščina, ki kombinira serijo elegantnih, mehkih, tekočih gibov, ki povezani v celoti tvorijo nekakšno meditacijo v gibanju. Taj či zavrača grobe, silovite in večkrat odrezane udarce in brce drugih borilnih veščin. Velik poudarek je na osredotočenosti in posebni pozornosti, usmerjeni na pravilno, globoko dihanje. Pri taj čiju je krasno tudi to, da je ta šport primeren za vse starosti in za vse stopnje telesne pripravljenosti. Taj či je posebno blagodejen za starejše ljudi, saj je ravnotežje zelo pomemben sestavni del telesa v formi in prav ravnotežje je nekaj, kar z leti močno izgubljamo, je v svoji raziskavi posebej poudarila prof. Leejeva.

Hoja

  

Morda se sliši nepomembno, a hoja je zelo močno zdravilo. Kar nekaj študij v zadnjih letih je pokazalo, da že 30 minut povsem zmerne hoje odlično vpliva na telo in možgane. Prav ena zadnjih študij oddelka prof. Leejeve med odraslimi, starimi od 60 do 88 let, je pokazala, da je 30 minut hoje, štiri dni v tednu, 12 tednov zaporedoma, močno izboljšalo spomin in počutje praktično vsem udeležencem. Prav tako se je pri ljudeh z depresijo pokazalo, da jim je 30 minut hoje na dan (10 dni zaporedoma) močno dvignilo voljo do življenja. Prav tako močno pomaga hoja na tekaču, seveda pa ga ni čez svež zrak. Strokovnjaki s Harvarda neaktivnim ljudem priporočajo, da začnejo z 10 do 15 minut hoje na dan.

Trening za moč

  

Popolnoma osnovno dejstvo je, da dvigovanje uteži prepreči mišicam, da bi jih k tlom vlekla sila gravitacije. Lahko delamo vaje za moč le z lastnim telesom, lahko dvigujemo ročke, prečke ali kettlbelle, pomembno je, da treniramo mišice. Zelo dober trening je tudi z elastikami in medicinkami (žogami). Raziskovalci pravijo, da lahko delaš veliko ponovitev z majhno obremenitvijo ali malo ponovitev z veliko obremenitvijo – pomembno je le, da treniraš mišice. Odrasli, ki veliko časa presedijo, bi morali z utežmi delati vsak petkrat na teden. Prav tako je odličen trening HIIT (visoko intenziven intervalni trening), ki kombinira kardiovaskularni trening z vajami za moč. Že 7 minut HIIT-treninga na dan bo za začetek povsem zadostovalo.

Keglove vaje

  

Keglove vaje so zelo pomembne tako za ženske kot za moške, saj pomagajo krepiti celo skupino mišic, ki jim skupaj pravimo 'medenično dno'. Ko se staramo, vse te zelo pomembne mišice slabijo. Zelo pomembno je, da jih ohranimo v formi in čvrste, saj tako lahko preprečimo neprijetno uhajanje in spuščanje plinov. Pravilno izvajanje Keglovih vaj: stisnite mišice tako, kot bi želeli zadržati urin ali pline, nato pa spustite. Naredite čim več ponovitev, najmanj 10. Za dobre rezultate Keglove vaje izvajajte vsaj petkrat na dan.


revija-liza.si


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na ŠPORT IN REKREACIJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Vaje za gibčno hrbtenico
Sedimo na tleh. Levo nogo pokrčimo, tako da je levo stopalo v bližini desnega kolka ...
sobota, 23.9.2017
 
  Dihanje in dihalne vaje
Večina nas uporablja samo 30 odstotkov pljučne kapacitete. Tako iz telesa izločimo le del strupov.
sreda, 20.9.2017
 
  Tibetanske vaje – Vrelec mladosti
Vračajo vitalnost in življenjsko energijo, telo postaja bolj zdravo in elastično in se sčasoma znebi nepotrebnih snovi.
sobota, 25.3.2017
 
  Obrazne vaje za vsak dan
Za nego obraza lahko poskrbimo tudi sami.
četrtek, 12.5.2016
 
 
 
 


 
Save Save