pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  KULTURNI DOGODKI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
   
 
Svečano praznovanje andragoškega društva Morje
četrtek, 26.10.2017
         


V Kulturnem domu Izola je v soboto, dne 14.10.2017 potekalo slovesno praznovanje 10. obletnice Andragoškega društva Morje, Univerze za tretje življenjsko obdobje Izola. Vabilu na prireditev so se  poleg župana Občine Izola g. mag. Igorja Kolenca in drugih povabljenih gostov, odzvali številni člani našega društva in  tudi drugi občani Izole.

Program prireditve je pripravljalo več kot petdeset oseb, nastopajočih na odru pa je bilo petinštirideset. Odgovor na vprašanje zakaj takšna množica nastopajočih, je mogoče dobiti v gledališki šoli našega društva. Tu delujemo ljudje, ki smo mladi po srcu in želimo svojo pozitivno energijo ohranjati ter jo prenašati tudi na druge. Že  prvi navdih nam je narekoval izoblikovati program, ki bo vsebinsko bogat,   drugačen od programov podobnih praznovanj, pri tem pa mora zaobjeti vse dejavnosti, ki potekajo v našem društvu, hkrati mora biti zabaven in gledalcem omogočiti, da zares doživijo in začutijo utrip našega društva.

V gledališki šoli smo se zahtevne in kompleksne naloge  lotili z veliko odgovornostjo in ob upoštevanju reka: »V slogi je moč«.  Uporabili smo projektni pristop in izdelali sistem  delovnih in učnih nalog, ki smo jih razdelili med večino članov in učnih skupin ter njihovih mentorjev, ki delujejo v okviru našega društva. Skupine so se pripravljale samostojno, gledališka skupina pa je ob pripravah lastnih točk za nastope v programu prireditve, opravljala tudi svetovalne, organizacijske in koordinacijske naloge,  vezane na realizacijo celotnega programa. Po neznani poti  smo hodili skoraj pol leta. Ni bilo lahko. Smo se tudi spotikali, včasih padali, en drugemu pomagali in vztrajno hodili naprej….Na poti nas je usmerjala, pazila, da ne zaidemo in nam pomagala premagati vse ovire mentorica Zvonka Radojevič, direktorica Centra za kulturo, šport in prireditve Izola.

V poletnih mesecih smo si privoščili malo počitnic in 15. avgusta ponovno pričeli z intenzivnimi pripravami. Do dneva prireditve je tako nastal prikaz dejavnosti vseh interesnih skupin  našega društva, ki zrcali  ustvarjalnost, prizadevnost, motiviranost  in tople prijateljske odnose. Skromna finančna sredstva so omejevala razkošje scenografije. A nič za to! Na plan je prišla kreativnost, pridružila se je še iznajdljivost, vse skupaj pa sta podpirali dobra volja in prizadevnost. Izdelali smo dva panoja in se odpravili na izlet. Nabrali smo ruj in plodove narave, dobili v dar kakšno bučo, kupili nekaj sončnic in ustvarili prav prijetno scenografijo, za kostume pa so poskrbele zaloge iz lastnih garderobnih omar.

V prvem delu programa sta navzoče pozdravila predsednica Andragoškega društva Morje Tatjana Kodarin in župan Občine Izola, mag. Igor Kolenc.

Sledila je krajša podelitev priznanj članom društva in mentorjem. Priznanja za dolgoletno,  angažirano in uspešno delo v Andragoškem društvu Morje so prejeli: Tatjana Kodarin, Berica Makuc, Nadja Šumenjak, Marija Grižonič,  Slavica Nastovski, Neva Faganel, Laura Božič, Tatjana Jamnik,  Marjan Dolenc, Andrej Šumenjak,  Sonja Tončetič, Mila Albreht, Ksenija  Cergol,  Aleksandra Krejči-Bole,  Carmen Tisnikar,  Ksenija Pfeifer, Vanda Hlaj,  Silva Trampuš, Jadranka Mikol in  Anđa Hajdukovič.

Andragoško društvo Morje sta še posebej zaznamovali Tatjana Kodarin in Rudi Semelbauer, ki sta za svoje preteklo in sedanje delovanje prejela posebni priznanji. 

Kulturni program, ki je sledil v nadaljevanju, je gledalcem s pomočjo besede, slike, glasbe, petja, plesa in gledališke igre predstavil  učne dejavnosti v naših učilnicah in tudi tiste, ki potekajo v naravi. Z malo humorja smo prikazali kako poteka sprejem in   kaj vse lahko vidi in doživi nova članica in s kakšnimi izzivi se sicer  srečujemo  člani našega društva.
 
Po dobri uri in pol trajajočega programa ni manjkalo zadovoljnih in nasmejanih obrazov med gledalci in tudi ne med snovalci ter izvajalci programa.  Tudi v naslednjih dneh smo člani gledališke šole prejemali številne osebne, telefonske in pisne pohvale. Resnici na ljubo, slišali smo tudi kakšno kritiko, vendar so bile te bolj izjema kot pravilo. Seveda so bile dobronamerne in kot takšne tudi dobrodošle.

S skupnimi močmi nam je uspelo. Ponosni smo na dobro opravljeno delo.

Hvala vsem posameznikom in skupinam, ki so verjeli v nas, nas podpirali in skupaj z nami ustvarili lepo praznovanje 10. rojstnega dne Andragoškega društva Morje. Hvala tudi vsem drugim, ki so na kakršenkoli način pomagali in prispevali k uspehu naše prireditve.

Za konec še dobre novice. Že v času priprav na prireditev so se gledališki skupini pridružili nov član in štiri nove članice, do konca leta pa načrtujemo še  nastope  v Domu upokojencev Izola, Kulturnem domu Gračišče in na čajanki našega društva, kjer se bomo predstavili z novim igralskim nastopom.

Vir: Slobodanka Lesnjak


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSaveSave

- Vrni se nazaj na KULTURNI DOGODKI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 
Save Save