pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  KULTURNI DOGODKI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
   
 
Priznanje za življenjsko delo - Boris Cavazza
četrtek, 26.10.2017
         


Priznanje za življenjsko delo na področju filmske igre

  

Dobra dva tedna po tem, ko so v Piranu Borisa Cavazzo nagradili za igralski prispevek k slovenskemu filmu, igralca nagrajuje še Društvo slovenskih režiserjev. Čez mesec dni mu bodo izročili nagrado bert v zahvalo za življenjsko delo na področju filmske igre.

V utemeljitvi nagrade so se v Društvu slovenskih režiserjev spomnili nedavnih Cavazzevih besed, da nagrad ne potrebuje, saj bi raje kakšno vlogo v filmu. In prav ima, dodajajo v društvu, "film ga potrebuje in hoče, vedno ga je in vedno ga bo, tega ne moreta nadomestiti nobena nagrada in nobena utemeljitev".

V utemeljitvi nagrade med drugim hvalijo neverjetno senzibilnost, s katero blesti Cavazza na platnu. "In če sploh kdo, je lahko prav Boris Cavazza brez skrbi, da ga čaka še ogromno filmskih izzivov, in to po petdesetletni karieri na filmu (in seveda v gledališču, na radiu in na televiziji), ker še vedno deluje popolnoma brezčasen, skoraj samoumevno vitalen, kot da je v njegovem pogledu nešteto ključev za vse duše, v katere vstopa, ko ga gledajo." In gledali so ga z veseljem, nadaljujejo, "s strastjo in s ponosom, od začetkov v filmih Muke po Mati, Vdovstvo Karoline Žašler in To so gadi, do novejših vlog v filmih Primer Feliks Langus, Kratki stiki, Piran, Osebna prtljaga in v mnogih bravurah v kratkih filmih".

Ena ključnih figur slovenskega gledališča in filma

  

Boris Cavazza se je rodil v Milanu očetu Italijanu in materi Slovenki. Ko mu je bilo devet let, se je družina preselila v Slovenijo. Leta 1956 se je po osnovni šoli vpisal na Pomorsko šolo v Piranu, med letoma 1960 in 1963 je plul po morju. Poleg dolge gledališke kariere, za katero so igralcu lani podelili nagrado tantadruj za življenjsko delo, je pomemben pečat pustil tudi v slovenskem filmu. Nastopal je tudi v nekdanjih jugoslovanskih in v nekaj mednarodnih koprodukcijah. Nagrada bert bo dopolnila lepo nabirko priznanj, ki jih je prejel za svoje delo - Severjevo, Badjurovo, Župančičevo in nagrado Prešernovega sklada. Leta 1987 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, leta 1992 pa tudi najvišje igralsko priznanje - Borštnikov prstan.

Kot so o letošnjem nagrajencu še zapisali v Društvu slovenskih režiserjev, mu maske veličine nikoli ni treba nadevati ali odlagati, "ker je nikoli ni potreboval - največji vedo, da zadošča, če si samo človek s človeškim obrazom".

Ob tej priložnosti so režiserji opozorili na pomanjkanje slovenskih filmov. "Dobiš film, samo da ga dobimo mi ... kljub mnogim, v katerih si nastopil, je še vedno premalo slovenskih filmov z Borisom Cavazzo, enim in edinim."

Nagrado, ki jo slovenskim igralkam in igralcem podeljujejo od leta 2014 (prva nagrajenka je bila Štefka Drolc), bodo Cavazzi podelili 23. novembra ob 20.30 v Slovenski kinoteki. Podelitev bo pospremila projekcija filma po nagrajenčevem izboru, in sicer Leta odločitve režiserja Boštjana Vrhovca.

Vir: RTV MMC

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na KULTURNI DOGODKI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Fotografska razstava Akti
Avtor Viljem Klemenčič.
četrtek, 12.10.2017
 
  Legendarni Lado Leskovar
Pogovorni večer, 26. september ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana
ponedeljek, 25.9.2017
 
 
 
 
Save Save