pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  KULTURNI DOGODKI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
   
 
Prireditve za odrasle in otroke v MKL
ponedeljek, 19.2.2018
         

DOGODKI ZA ODRASLE

Galicija 1914 – Mitja Kapus 
20. februar ob 19.30 Knjižnica Vodice

Ob začetku 1. svetovne vojne so se  po mobilizaciji slovenski fantje podali na številna oddaljena bojna polja. Največ jih je v različnih polkih avstro-ogrske vojske odšlo na Karpate v Galicijo, kjer so doživeli ognjeni krst. Na tisoče se jih ni nikoli vrnilo, na kar še danes spominjajo številna vojaška pokopališča in obeležja. Njihovo kruto usodo bomo prikazali na pot po sedanji Malopoljski.

Rock`n`roll delavnica – Marko Šturm
21. februar ob 17.00 Knjižnica Šiška

Ogledali si bomo osnove igranja rock`n`rolla na kitari in v bendu, zaključili pa bomo z jam-sessionom. Prinesite svoj instrument, kitaro ali kaj drugega – neobvezno seveda. Primerno za mlade od 10. leta dalje in odrasle.

Med pravljicami in računalniškimi igrami – mag. Tatjana Rozman 
22. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje

Kako se spreminja naš odnos do vednosti ob nekaterih ključnih prelomih v zgodovini in kako nas zaznamuje hiperrealno, ki izpodriva človeško domišljijo. Glavni poudarki: pravljice kot literarna prvina in njihovo mesto v literaturi, vloga imaginarnega v odnosu do resničnosti, usoda mitskega in čudežnega v pravljici in računalniških simulacijah, naš odnos do imaginarnega in hiperrealnega danes.

Župančičev kalejdoskop
24. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje

Vodnikovih 9 je pripovedovalska skupina, ki se je oblikovala pod mentorstvom pripovedovalskega  Varieteja. Sedaj samostojno raziskujejo svet pravljic in pripovedništva. Prek kolaža raznovrstnih zgodb se bodo sprehodili skozi življenje in dela Otona Župančiča, enega od ključnih umetnikov in kulturnih delavcev prve polovice 20. stoletja na Slovenskem. Ob 140-letnici rojstva Otona Župančiča.

Nadučitelj – Ivan Šega
26. februar ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc

Predstavili bomo nov, sedmi roman Ivana Šege z Ravnega Dola pri Sodražici, ki je nastal ob 200-letnici javnega šolstva v Sodražici. Resnična pripoved vsestranskega Mihajla Vrbiča, rojenega v Sisku na Hrvaškem, je zgodba mestnega človeka, ki se je zelo hitro vklopil v življenje sodraških ljudi in se neformalno izobraževal na področjih veterine, medicine, sadjarstva, čebelarstva … Z avtorjem se bo pogovarjala Mihaela Andromako Rihar.

Vesolje v gibanju – dr. Tomaž Zwitter
26. februar ob 18.00 Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje

Ozvezdja so vzorci na nebu, ki se na prvi pogled ne spreminjajo. Vendar se zvezde v resnici gibljejo, nekatere zvezde v naši okolici letijo mimo tudi s hitrostmi več kot 100 kilometrov v sekundi. V predavanju se bomo vprašali, kako lahko to opazimo, kakšen je pomen napredne tehnologije in kako lahko na ta način odgovorimo na nekatera osnovna vprašanja, kot so vprašanje nastanka naše Galaksije in našega Osončja.

Pravna pomoč, mediacija – mag. Gorazd Čibej
27. februar ob 18.00 Knjižnica Prežihov Voranc

Mediacija  je eden od uspešnih, v svetu zelo uveljavljenih načinov reševanja konfliktov. Med ljudmi ustvarja novo kulturo medčloveških odnosov, ki temelji na konstruktivni komunikaciji, poslušanju drugega, upoštevanju želja in potreb ter iskanju skupne rešitve, ki bo zadovoljila obe strani. Na predavanju bomo spoznali prednosti mediacije pred reševanjem sporov na sodišču, kateri so za mediacijo primerni spori in kako sam postopek mediacije poteka.

Ogenj, rit in kače niso za igrače – Milena Miklavčič
27. februar ob 19.30 Knjižnica Vodice

Avtorica v dveh knjigah popisuje zgodbe o spolnih in intimnih navadah, ki so bile običajne na slovenskem podeželju. Govori o brezpravnih ženskah, ki so bile v zakonskih razmerjih večkrat tudi posiljene,  o nezakonskih otrocih, nelegalnem in mazaškem opravljanju splavov, pretepanjih in ostalih oblikah nasilja v družini. Razgrinja tisto, kar je bilo tabuizirano takrat in je tudi zdaj.

PRIREDITVE ZA OTROKE

Ime čarobnega drevesa – Paideia, center za učenje, izobraževanje in vzgojo 
21. februar ob 10.00 Knjižnica Škofljica 

Kako si zapomniti nenavadno, a nadvse pomembno besedo, če je pot dolga in se na njej marsikaj zgodi? V nadaljevanju se bomo še sami poigrali z besedami in s spominom. Za otroke od 6. do 11. leta. Vodi Regina Bokan, profesorica pedagogike.

Vzgojnice. Kdo nosi očala, kdo naočnike, kaj je monokel? – Maša Uran
21. februar ob 10.00 Knjižnica Šiška

Otroci, preverili bomo, če se odgovori skrivajo v zgodbicah: Goska Noska dobi očala, Lisjak Luka potrebuje očala, Žiga špaget gre v širni svet. Pogovorili se bomo tudi o tem, kako so si v starih časih pomagali, če oči niso zmogle videti. Malo bomo »potipali« tudi druga naša čutila in ugotovili, če se lahko »gleda in vidi« tudi s srcem.

Delavnica animiranega filma – Andreja Goetz, Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon
22. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje

Vas kaj zebe v noge? Nič ne de. Skupaj z Muco Copatarico bomo izdelali nov, zimsko obarvan in v tople copatke »obut«, animirani film.

Kitajščina za otroke – Sara Jakopič
22. februar ob 17.00 Knjižnica Šiška

Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in se pri tem tudi zabavati. Za otroke od 6. leta dalje. 


Mestna knjižnica Ljubljana

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save

- Vrni se nazaj na KULTURNI DOGODKI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pohod po Jurčičevi poti
Vabljeni na tradicionalni 25. pohod, ki bo 3. marca 2018.
ponedeljek, 19.2.2018
 
  Medvode vas vabijo k raznolikim aktivnostim
Program tega tedna.
torek, 20.3.2018
 
  Kaj lahko počnete ta teden v Ljubljani
Dogajanja v dneh od 19. do 25. marca.
ponedeljek, 19.3.2018
 
  Koncert Kvarteta klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov v Münchnu
Vsi prisotni so podoživeli domovino na tujem.
ponedeljek, 12.2.2018
 
 
 
 
Save Save