pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  KULTURNI DOGODKI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
   
 
Kaj lahko počnete ta teden v Ljubljani
ponedeljek, 12.3.2018
         MOJCA ZLOKARNIK: VERTIGO:
V razstavljeni seriji slik galerijskega formata je poglavitni poudarek na barvi in njenih soodnosih. Slike pred očmi gledalca oživijo, saj ob opazovanju prihaja do navideznega oddaljevanja in približevanja barvnih ploskev ter samodejnega nastajanja navideznih črt, tako imenovane paslike. V Galeriji Kresija je razstava na ogled do 17. marca

20. FESTIVAL DOKUMENTARNEGA FILMA:
Že dvajset let zapored prinaša FDF raznovrsten vpogled v dogajanje in produkcijo sodobnega dokumentarca, ki z aktualno obravnavo družbenih in političnih problemov posega v vse pore življenja. Pospremile ga bodo stalne obstranske dejavnosti, pogovori z gosti, filmska delavnica ter mednarodni seminarji in predavanja. 14. do 21. marec

ZGOŠČEVANJE:
Razstava z izborom del nekaterih najvidnejših slovenskih akademskih kipark in kiparjev različnih generacij nadaljuje razstavno in teoretično raziskovanje sodobne slovenske skulpture ter opozarja na njen pomen in vidno družbeno-kulturno vlogo. Razstava je na ogled v Mestni galeriji Ljubljana do 25. marca

NEOREALIZEM: V Narodni galeriji je na ogled razstava več kot dvestotih fotografij najpomembnejših italijanskih fotografov iz obdobja neorealizma. do 31. marca

DUŠA JESIH: DAJ MI ZNAK!:
Umetnica svojo prepoznavno različico geometričnega slikarstva nadgrajuje v smeri reduciranja podob na preproste simbole. Radikalno stilizirani motivi njenih novih slik vzpostavljajo univerzalno vizualno govorico v vsej svoji dvoumnosti, brez jasno določenih pomenov. do 15. aprila

SREDNJEVEŠKA LJUBLJANA:
Nova odkritja nedavnih arheoloških raziskav premikajo mejnike v zgodovinopisju Ljubljane. Kaj se je zgodilo na mestu današnje Ljubljane po propadu rimske Emone? Kam segajo prvi nastanki ljubljanske srednjeveške naselbine in kdaj je bila Ljubljana prvič omenjena v pisnih virih? Kako so odkritja arheoloških izkopavanj od Ljubljanskega gradu do Slovenske ceste spremenila in v čem dopolnila srednjeveško zgodovinopisje ter kdo je skrivnostni vitez z ostrogami, zlatim novcem in svileno suknjo? do 2. maja

RAZSTAVA | MARIJ PREGELJ: Retrospektiva
: Marij Pregelj (1913–1967) je v slovenski zgodovini slikarstva eden najpomembnejših avtorjev visokega modernizma. Tokratna retrospektivna razstava, ki se je odprla 14. decembra v Moderni galeriji, predstavlja Pregljev opus v najbolj obsežnem izboru v zadnjih desetletjih. do 20. maja 2018

HUMANOST IN PROSTOR: STANKO KRISTL, ARHITEKT: Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi med najvidnejše slovenske arhitekte; njegova dela, od vrtcev, šol, bolnišnic, domovanj do spomenikov, so v času svojega nastanka vznemirjala domačo in mednarodno javnost – in to zanje velja še danes. Kot arhitekt v najširšem smislu skozi svoje projekte in raziskave nenehno zastavlja temeljno vprašanje: kaj je arhitektura v odnosu do človeka? do 27. maja 2018

PONEDELJEK, 12. marec

Swing v SEM-u
Kavarna SEM ob 21.15 uri

Zavrteli se boste ob dobri glasbi in v dobri družbi. Nabrusite pete. Vstop prost.
 
TOREK, 13. marec

UMETNIK NA MESEC | Marko Lekič – Mleko: RAZVOJ
DobraVaga ob 18. uri

Z razstavo Razvoj se bo marca v razstavnem prostoru DobreVage predstavil Marko Lekič – Mleko. Kot študent arhitekture izhaja iz čistih, grafičnih, preciznih linij in detajlov, ki kot celota delujejo skoraj inženirsko in spominjajo na tlorise mesta. Razstava pomeni razvoj njegove ustvarjalne poti in miselnosti iz kaosa v neko večjo organiziranost oziroma njuno ravno pravšnje ravnovesje.

Kot uvod v razstavo se boste ob 18. uri srečali Z umetnikom osebno. Vabljeni, da se pridružite pogovoru, ki ga bo vodila Ajda Ana Kocutar.

JAKOB J. KENDA: Predavanje o fantaziji in fantastičnem
Ustvarjalni center Švicarija ob 18. uri

Jakob J. Kenda je temeljito raziskal in analiziral fantazijski žanr. Fantazija se je razvila iz pravljice, njene korenine pa segajo vse do mita. Sodobna fantazija je v primerjavi s starejšimi klasičnimi modeli po značilni motiviki izrazito kompleksen pojav.

Prevajalca sodobnih del za mladino se bomo spomnili zlasti iz uspešnic J. K. Rowling o Harryju Potterju. Po študiju primerjalne književnosti in literarne teorije je leta 2009 pridobil naziv doktor literarnih ved, njegova doktorska naloga je še istega leta z naslovom Fantazijska književnost izšla pri Mladinski knjigi.

hokej: OLIMPIJA – JESENICE
Hala Tivoli ob 18. uri

Na 4. četrtfinalni tekmi Alpske hokejske lige se bosta v Hali Tivoli pomerila Olimpija in Jesenice. Za napredovanje v polfinale so potrebne štiri zmage. Na prvih treh četrtfinalnih obračunih so slavile Jesenice.
 
SREDA, 14. marec
nogomet: OLIMPIJA – RUDAR
Stožice ob 16. uri

V 23. krogu Prve lige se bo Olimpija na domačem terenu srečala z Rudarjem. Po 21. krogih je Olimpija s 49 točkami prva na lestvici, sledi Maribor s 45 točkami.

Vodstvo: UKC Ljubljana s Tadejem Glažarjem
UKC Ljubljana ob 16.30 uri

Arhitektura s premišljeno zasnovo, v kateri lahko zdravstveni delavci učinkovito zdravijo, pozitivno vpliva na počutje obiskovalca, bolnika in zaposlenega. V okviru Arhitekture v živo si boste s Tadejem Glažarjem ogledali Diagnostično terapevtsko servisni objekt, UKC, Ljubljana.
Obvezne so prijave na izobrazevanje@mao.si.
 
Roller Derby Ljubljana – OPEN CALL 2.0
Telovadnica ŠD Trnovo ob 20.30 uri

Roller Derby Ljubljana vabi na Open Call dogodek! Ogledali si boste lahko potek treninga in igre ekipnega kontaktne športa na kotalkah.

Dobrodošel je kdorkoli, ki ga derby zanima, tako punce kot fantje. Če ne znaš kotalkat – ne skrbi, fresh meat treningi se pričnejo s popolnimi osnovami, kako sploh stojiš na kotalkah in kako se ustaviš. Če nimaš kotalk ali zaščitne opreme tudi ni problem. Nudijo možnost izposoje celotnega kompleta ali samo manjkajoče opreme.

 
ČETRTEK, 15. marec

FESTIVAL TRESK #9 – obračun glasbe in založništva
Kino Šiška

TRESK je vsakoletni glasbeno-založniški dogodek, ki predstavlja številne domače založnike, distributerje in ustvarjalce. Na tradicionalnem sejmišču, z vizualnimi natečaji, delavnicami in koncerti tematizira slovensko alternativno glasbeno sceno in plete socialno mrežo glasbenikov, vizualnih ustvarjalcev, založnikov, distributerjev, organizatorjev, medijev ter nenazadnje podpornikov in poslušalcev.

MLADI VIRTUOZI: Jani Leban, tolkala in Petar Kšenek, rog
Viteška dvorana v Križankah ob 19.30 uri

Festival Ljubljana že 25 let pripravlja glasbeni cikel, posvečen ustvarjalnosti mladih glasbenikov, ki so že okusili tako domače kot tuje glasbene odre ter dosegli zavidljive rezultate na različnih pomembnih glasbenih tekmovanjih.

Prav njim, nadobudnim mladim glasbenim mojstrom, je v ciklu Mladi virtuozi namenjen koncertni oder Viteške dvorane Križank. Več o tokratnih nastopajočih si lahko preberete tukaj.
 
PETEK, 16. marec

FESTIVAL TRESK #9 – obračun glasbe in založništva
Kino Šiška

TRESK je vsakoletni glasbeno-založniški dogodek, ki predstavlja številne domače založnike, distributerje in ustvarjalce. Na tradicionalnem sejmišču, z vizualnimi natečaji, delavnicami in koncerti tematizira slovensko alternativno glasbeno sceno in plete socialno mrežo glasbenikov, vizualnih ustvarjalcev, založnikov, distributerjev, organizatorjev, medijev ter nenazadnje podpornikov in poslušalcev.

Umetnost, znanilka družbenih sprememb
Trubarjeva hiša literature ob 17. uri

Pogosto slišimo tezo, da je umetnost ogledalo družbe – odraža njene ideale in razpoloženje. Kaj nam lahko umetnost pove o preteklih družbah in njihovi usodi? Lahko korelacije z današnjimi trendi nakazujejo na neizogibno usodo naše civilizacije? Kakšno vlogo bi umetnost morala prevzeti, da bi kot družba izkoristili njen polni potencial? O umetnosti kot znanilki in vodilu družbenih sprememb bo govoril Timotej Pavlin, študent arheologije in umetnik.

Ne zamudite senzacionalne komedije Dame izbirajo!
Festivalna dvorana ob 20. uri

Komedija z več kot 300 odrskih uprizoritev in več kot 100.000 obiskovalcev je ponovno v Sloveniji!

Nobena predstava do sedaj ni požela takega navdušenja ženske publike. Tudi predstavniki močnejšega spola niso redki obiskovalci, ki uživajo v neverjetnem humorju od začetka do konca komedije. Gre za uprizoritev znanega hita Full monty – Do nazga – v katerem igra sedmerica veličanstvenih – trenutno najbolj iskanih sarajevskih igralcev. Vstopnice so na voljo tukaj.

SOBOTA, 17. marec

GARAŽNA RAZPRODAJA NA TABORU
Dvorana Tabor med 10. in 16. uro

V veliki dvorani Športnega društva Tabor v Ljubljani se nadaljuje sezona garažnih razprodaj. Kupili, prodali, zamenjali ali podarili boste lahko modne, pohištvene, glasbene, knjižne in otroške izdelke.

košarka: OLIMPIJA – KRKA
Stožice ob 19. uri

V sklopu drugega dela Lige Nova KBM (Liga za prvaka) se bo Olimpija srečala s košarkarji iz novomeške Krke.
 
NEDELJA, 18. marec

BOLŠJI SEJEM STARIN
Breg od 8. do 15. ure

Nedeljski Bolšji trg je tradicionalna prireditev kjer se srečujejo zbiratelji, ljubitelji starin, starinarji, nostalgiki in ljudje, ki iščejo zanimive stare predmete, umetniške izdelke, ali navdih za svoje ustvarjanje, turisti, sprehajalci in vsi, ki v starih predmetih vidijo nekaj zanimivega, ali del svoje preteklosti in korenin.

Javno vodstvo: STANKO KRISTL, ARHITEKT. HUMANOST IN PROSTOR
Muzej za arhitekturo in oblikovanje ob 11. uri

Stanko Kristl, arhitekt, profesor, raziskovalec, inovator, humanist, akademik ter nenehni kritik in sooblikovalec vsakdana, sodi danes med najvidnejše slovenske arhitekte. Kot arhitekt v najširšem smislu si Stanko Kristl skozi svoje projekte in raziskave neprestano zastavlja temeljno vprašanje arhitekture: kaj je arhitektura v odnosu do človeka?

Originalni načrti in risbe iz njegovega arhiva so dopolnjeni s serijo posebej za razstavo izdelanih maket, diagramov in velikoformatnih barvnih fotografij, ki odslikujejo posebno osredotočenost znotraj obsežnega arhitektovega opusa ter omogočajo novo vizualno izkušnjo Kristlove arhitekture. Po razstavi bo vodila kustosinja razstave Maja Vardjan.

Ljubljana Times
Foto: erasmusu.com


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na KULTURNI DOGODKI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Medvode vas vabijo k raznolikim aktivnostim
Program tega tedna.
sreda, 14.3.2018
 
  Aktivnosti v goriški regiji
BIT Planota organizira različne dogodke in srečanja.
sreda, 14.2.2018
 
  Aktivnosti v Idriji
Idrija je družabna.
četrtek, 1.3.2018
 
  Radol´ca vas vabi k raznolikim aktivnostim
Dogodki meseca marca 2018.
ponedeljek, 12.3.2018
 
 
 
 
Save Save