pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  KULTURNI DOGODKI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
   
 
8. februar, slovenski kulturni praznik
sreda, 7.2.2018
         

Mestna knjižnica Ljubljana

  

Na slovenski kulturni praznik bo odprta Knjižnica Šiška. Njena vrata bodo odprta od 8. do 15. ure, poleg brezplačnega vpisa novih članov in podarjanja knjig uporabnikom pa vas vabijo še na pester kulturni program:

 • 9. do 14. ure – projekcija umetniških filmov na temo narave Andreja Zdraviča v čitalnici. Vabljeni odrasli, otroci in mladina.
 • ob 9.30 uri – Robinzonijada v družbi poezije za družine – kviz na mladinskem oddelku. Vabljeni otroci od 9. do 15. leta starosti in družine.
 • ob 11. uri – Pravljična urica, delavnica na temo slikanice »Darilo« založbe Zala in ob ilustracijah ilustratorke Andreje Gregorič v Pravljični sobi. Vabljeni otroci od 4. leta dalje.
 • ob 11. uri – pogovor s Prešernovim nagrajencem Andrejem Zdravičem – avtorjem predvajanih filmov v čitalnici. Vabljeni odrasli in mladina.
 • ob 12.15 uri – Ustvarjalna delavnica – Prosto po Prešernu v Pravljični sobi. Vabljeni otroci od 5. leta dalje.
 • ob 12.15 uri - Sprehod skozi Prešernov čas in njegovo ustvarjanje, 1. nadstropje.
 • ob 13.30 uri – Nove stare otroške igre – kulturna dediščina za družine v Pravljični sobi. Vabljeni otroci od 5. leta dalje.

Podrobnosti o dogajanju si oglejte tukaj.

Muzej in galerije mesta Ljubljana

  

V Mestnemu muzeju Ljubljana si lahko od 10. do 21. ure ogledate razstavo Srednjeveška Ljubljana, Nova odkritja in novi pogledi na razcvet mesta.

Družine bodo ta dan prejele brezplačen otroški vodnik po razstavi Laibach, Luwigana = Srednjeveška Ljubljana, se v srednjeveški delavnici preizkusite v čevljarskih, zeliščarskih in pisarskih veščinah, na razstavi pa jim bosta družbo delala še šuštar Bruno in vitez Jurij.

V tem času bo v projekcijski dvorani potekal Filmski maraton - projekcija uspešnih predavanj iz ciklusa Arheologija od blizu, na katerih je predavatelja Martina Horvata in njegove izkušnje z arheoloških terenov v Ljubljani od leta 1988 do danes v objektiv kamere ujel Tone Stojko.

  

Ob 15. uri si lahko ogledate film avtorjev Brede in Nenada Patakya Srednjeveška Ljubljana, ki je nastal v okviru študijske skupine MGML Raziskujmo preteklost Ljubljane in bil pred kratkim predstavljen na Filmarjenju 2017, srečanju filmskih in video ustvarjalcev osrednje Slovenije Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi razstavo Nove pridobitve 2017, na kateri so predstavljene donacije in odkupi umetniških del za zbirko Muzeja in galerij mesta Ljubljane v letu 2017, s katero so obeležili 110 let, odkar se je začela snovati ljubljanska mestna umetniška zbirka.

V Zakladnici muzeja vabljeni še k ogledu presenetljive najdbe z arheoloških izkopavanj, Medaljon z zapečatenim čarnim besedilom, ki so na območju cerkve sv. Petra na Njegoševi cesti potekala v letih 2011 in 2012.

Vodstva po razstavah:

 • ob 10. uri: Vodstvo po razstavi Srednjeveška Ljubljana s kustosom in avtorjem razstave Martinom Horvatom
 • ob 11. uri: Vodstvo po razstavi Nove pridobitve 2017 s kustosinjo in avtorico razstave Barbaro Savenc
 • ob 17. uri: Vodstvo po razstavi Srednjeveška Ljubljana s kustosom in avtorjem razstave Martinom Horvatom

Na kulturni praznik bodo odprte tudi mestne galerije in Plečnikova hiša, njihov program si oglejte tukaj.

Kinodvor

  

Kinodvor na Prešernov dan vabi k brezplačnemu ogledu slovenskega filma Ivan, napete psihološke drame o sprejemanju napačnih odločitev. Film, ki predstavlja zgodbo o ženski, ki najde svojo identiteto v svetu, narejenem po meri moških, je veliki zmagovalec lanskega Festivala slovenskega filma.

Brezplačna projekcija filma bo ob 16.45 uri, vstopnice bodo na voljo od 7. februarja pri blagajni Kinodvora.

Ljubljanski grad

Na Ljubljanskem gradu ob kulturnem prazniku pripravljajo številne brezplačne vsebine. Vabijo vas k brezplačnem ogledu stalne razstave Slovenska zgodovina, Lutkovnega muzeja, kratkega filma o zgodovini gradu ter obisku Razglednega stolpa, od koder se odpira čudovit pogled na mesto pod Grajskim gričem.

Lahko se pridružite tudi kateremu izmed brezplačnih vodenih ogledov, na katerih vam bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi ali pa si ogledate novo predstavo za otroke Zmajelovščina, ki bo uprizorjena ob 11. in 17. uri v Grajskem gledališču.

Termini vodenih ogledov:

 • ob 12. uri: Časovni stroj; Od Emone do mestnega simbola
 • ob 13. in 16. uri: po Ljubljanskem gradu
 • ob 14. uri: Izza grajskih rešetk
 • ob 15. uri: Skrivnostni svet zmajev (za otroke od 5. leta dalje)

Festival Bobri

Na slovenski kulturni praznik se bo s predstavo Sončnica na Luni v kinu Šiška tradicionalno zaključil 10. ljubljanski festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

  

Predstava za otroke od 5. leta dalje Sončnica na Luni v režiji Mareta Bulca in produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana ugledališčuje šestnajst pesmi za otroke iz antologije Sončnica na rami (Mladinska knjiga Založba, 2017) in eno, ki je bila napisana na novo. Poezije se ne loteva na racionalen način: namesto da bi o njej razmišljala, jo posluša, opazuje in tipa. Vodi nas v svet sinestezij, kjer vsaka nova črka odpre novo vesolje pomenov.

V predstavi so uporabljene pesmi avtorjev Milana Dekleve, Boruta Gombača, Nika Grafenauerja, Barbare Gregorič Gorenc, Miklavža Komelja, Miroslava Košute, Ferija Lainščka, Svetlane Makarovič, Vinka Möderndorferja, Borisa A. Novaka, Nebojše Pop-Tasića, Lile Prap, Andreja Rozmana - Roze, Jožeta Snoja, Petra Svetine, Bine Štampe Žmavc in Saše Vegri.

Razstavni prostori MOL

Razstavni prostori v Mestni hiši bodo 8. februarja odprti od 8. do 20. ure, Galerija Kresija pa od 10. do 18. ure.

Ogledate si lahko naslednje razstave:

 • v Galeriji Kresija: stripovsko razstavo Manuele Fior & miha ha: NENAVADNA SREČANJA
 • v Zgodovinskem atriju Mestne hiše: likovno razstavo Janez Kardelj: 12 veličastnih preoblikovalnih pripravic
 • v Steklenem atriju Mestne hiše: DRUGI KROG, pregledna razstava projektov in izdelkov študentov industrijskega oblikovanja UL ALUO, nastalih pri predmetih s trajnostnimi vsebinami.

Vabljeni tudi na brezplačno javno vodstvo po razstavi Drugi krog: ob 11. in ob 15. uri v Steklenem atriju Mestne hiše.

Mala ulica

V Mali ulici 8. februarja vabijo na tematsko ustvarjalnico Tiskar na obisku ter pravljični maraton Prešerne pravljice.

S tiskarskim mojstrom bodo ob 11.30 in 16.30 uri odkrivali čarobni svet črk, barv in tiska. Zmešali bodo tiskarsko barvo, jo z valjčki nanesli na velike lesene črke in odtisnili začetnice svojega imena in tako razvijali ustvarjalnost ter krepili ročne spretnosti. Ustvarjalnico izvaja studio za visoki tisk TipoRenesansa.

Pripovedovalka Katarina pa ob 10.30 in 16. uri pripravlja polno malho posebnih pravljic za kulturni dan: pravljico o povodnem možu, o katerem je pesem napisal tudi France Prešeren, o vilah, o katerih so pisali drugi romantični pesniki, pravljico Ane Duše O knjigah, ki jih za vsak slučaj nihče ni bral …

Vabljeni!

MOL

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na KULTURNI DOGODKI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Vokalna skupina Cantate Domino v gosteh pri ljubljanskih veteranih
Promenadni koncerti privabljajo čedalje več Ljubljančanov.
torek, 13.6.2017
 
  Teden Irske kulture
Od 4. do 8. decembra 2017 v knjižnicah MKL.
sreda, 29.11.2017
 
  Radol´ca vas vabi k raznolikim aktivnostim
Dogodki meseca februarja 2018.
sreda, 7.2.2018
 
  Kaj lahko počnete ta teden v Ljubljani
Dogajanja v dneh od 12. do 18. februarja.
ponedeljek, 12.2.2018
 
 
 
 
Save Save