seniorji.info - Izlet: Snežna jama na Raduhi
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Izlet: Snežna jama na Raduhi
četrtek, 28.9.2017
         Opis
Najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji je Snežna jama. Nadmorsko višino vhoda ima na 1530 m je hkrati tudi najstarejša turistična jama pri nas. Stara naj bi bila kar 10-12 milijonov let. Krasijo jo ledeni in kijasti kapniki ter ponvice. V jamskem mleku, veliki posebnosti jame, ki že milijone let soustvarja okrasje jame, so odkrili bakterije, ki se sicer pojavljajo v kravjem mleku. V enem od stranskih rovov so našli okostje jamskega medveda. V Snežno jamo se vstopi po 40 m dolgi strmi jekleni lestvi položeni 45º ob strmino, nato pa s svetilkami nadaljuje približno 630 m v jamo.

Vstopnice in informacije za ogled jame so na voljo na prodajnem mestu pred jamo. Svetujemo, da pridete do jame vsaj 15 minut pred željeno uro ogleda. Idealne skupine so velike do 25 ljudi. Vodenje v jamo se ob napovedani uri opravi ne glede na število obiskovalcev. Temperatura v jami je od 0 do 4°C, ogled jame pa lahko traja do 2 uri. Načeloma je jama primerna za vsakogar, ki je sposoben priti do nje. Ovira je lahko strah pred zaprtim prostorom ali strah pred višino (vhodni del jame).

Za ogled jame svetujemo:
– toplo obleko (primerno za zimske razmere), – primerno pohodno obutev, – rokavice, ki jih potrebujete le v vhodnem delu jame na kovinskih stopniščih, ki vas vodijo v Ledeno dvorano Ob uri ogleda vas bo v vhodno udornico napotilo osebje jame. Nahrbtnike, pohodne palice in kužke se lahko pusti pri prodajnem mestu vstopnic. Jamo si boste ogledali v spremstvu izkušenega jamarja – vodnika, ki vas bo pred vstopom v jamo seznanil z informacijami za varen ogled. Po naših izkušnjah je za večino obiskovalcev najtežji del spusta prav vhod, kjer se morajo po kovinskih lestvah z ograjo spustiti za 10 m. Ker pri spustu potrebujemo obe roki, morajo tudi otroci biti primerno stari za samostojen spust. Skupno se do Ledene dvorane spustimo za 40 m. Okoli 150 m vhodnega dela jame je osvetljenega z električno razsvetljavo, za notranje dele pa obiskovalcem razdelimo karbidne svetilke (1 na 3 osebe). Dovolimo tudi uporabo lastnih s vetilk in fotoaparatov brez stativa. Poti po jami so urejene: steza za hojo obiskovalcev je široka do enega metra, točke, kjer vodnik poda razlago, pa so širše. Na več mestih je pot omejena in varovana z ograjo. V juniju je lahko na posameznih odsekih nekaj ledu tudi na poti, na kar vas bo vodnik vedno opozoril.

Dostop:
V Mozirju na drugem krožišču zavijete v smeri za Logarsko dolino. Peljete se mimo Nazarij in Ljubnega do naselja Struge , kjer zavijete desno v smeri Koče na Loki in Snežne jame. Smerokazi vas usmerjajo na vsakem odcepu. Čaka vas približno 6 km vožnje po asfaltu, preostanek poti pa po makadamu. Vožnjo boste zaključili na nadmorski višini cca. 1500 m. Pri vožnji upoštevajte, da je cesta na nekaterih mestih ožja in odprta tudi za tovornjake ter druga vozila. Po skupno 15 km poti se pripeljete do parkirišča pod Kočo na Loki [C]. Do parkirišča pri Snežni jami [D] je še 2 km vožnje (približno 30 minut hoje). Vožnja iz Strug do jame traja, glede na izkušnje voznika, od 30 do 45 minut. Od parkirišča pri jami do vhoda je še 15 minut hoje navkreber po makadamski cesti v smeri planine Arto.

Vir: e-MedvodeUpokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na IZLETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Gremo po gobe
Ker po obilnem deževju v preteklih dneh pričakujemo nov izbruh vseh sort gob, smo se odpravili v gozd...
torek, 21.9.2010
 
  Na vrhu Viševnika in ob cvetočih poteh
Ob sedmih smo tam in zunaj je svežih 7 °C. Pa ni dolgo mraz! Dolga kolona 67. udeležencev se je vila po cesti...
petek, 9.7.2010
 
  Izlet: Gozd Martuljek s slapovi
Biser slovenskega alpskega sveta.
petek, 16.9.2016
 
  Blejska koča
Prav prijetno je bilo hoditi po pokljuških gozdovih se vzpeti na Mrežce in Lipanski vrh ter se potem ustaviti v Blejski ...
ponedeljek, 6.8.2012
 
  Izlet na Paški Kozjak
Dan se je začel risati na obzorju v najlepši možni podobi - rožnata barva je prehajala v modro in zdaj zdaj je bilo ...
četrtek, 8.9.2011
 
  Vandrovček v Londonu
V sedmih dneh sem si želel ogledati čim več znamenitosti Londona. S sabo sem imel načrt ogledov...
petek, 23.7.2010
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 34