pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  KULTURNI DOGODKI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
Izlet: Pliskina pot na Krasu
nedelja, 30.4.2017
         Pliskina pot je učna pot, ki vas v lahkotnem 2-urnem sprehodu popelje po poteh, ki se med kamnitimi zidovi vijejo preko tipične kraške pokrajine, nekdaj obdelane zemlje, katera se dandanes vse bolj zarašča. Na zanimivih informativnih tablah boste izvedeli kaj oz. kdo je pliska ter se poučili o življenju in delu na tem brezvodnem, grobem ter kamnitem svetu. Vzemite si čas, preberite opise, posedite na urejenih "počivališčih", igrajte se pastirske igrice in uživajte v naravi! Pot je enostavna in primerna za vsakogar, tudi za družine. Zaključenim skupinam priporočamo voden ogled poti, ki jih organizirajo v enkratnem Mladinskem hotelu Pliskovica.


Izhodišče:
Pot začnemo ob čudovitem Mladinskem hotelu Pliskovica, ki se nahaja v vasi. Kako do tja: Avtocesto zapustimo na izvozu 'Sežana - vzhod'. Zavijemo proti centru Sežane in na prvem križišču gremo desno v smeri Nove Gorice. Peljemo se skozi vasi Šmarje, Križ, Tomaj in Dutovlje. Kmalu za Dutovljami pa bodimo pozorni na smerokaz, ki nas usmeri levo proti Pliskovici. V Pliskovici sledimo smerokazom do hostla, kjer lahko dobimo nadaljnje informacije in zemljevid Pliskine poti. Kako do tja na Google maps.Opis:
V Mladinskem hotelu Pliskovica dobimo brošurico Pliskine poti, ki ima tudi mali zemljevid. Od hostla gremo peš navzgor skozi vas in po asfaltni cesti mimo vinograda, za katerim stoji cerkev. Na naši levi bo trgovina in latnik pod katerim so table z informacijami o Pliskini poti ter lokalnih turističnih ponudnikih. Na koncu vinograda pridemo do križišča, kjer je partizanski spomenik in zavijemo levo. Kmalu zopet pridemo med hiše in na desni poiščemo ozko ulico, ki nas čez nekaj korakov pripelje do balinišča. Gremo enostavno naprej in kmalu smo na makadamski poti, kjer se začne Pliskina pot. Od tu naprej boste s pomočjo oznak (ovčke, vklesane v skale) in zemljevida brez težav sledili poti. Pozor: na razpotjih zavijemo v tisto smer, kamor gleda ovčka.

'Ovčke' nas čez dobre pol ure privedejo do trase vodovoda iz 1. svetovne vojne, kjer zavijemo desno in prečkamo travnato ogrado. Kmalu pridemo do urejenega počivališča in nadaljujemo po trasi vodovoda, ki poteka tik ob glavni asfaltni cesti. Pot nas privede do križišča, kjer zavijemo levo, prečkamo glavno cesto in sledimo stranski asfaltni cesti. Kmalu bodite pozorni na pot, ki se odcepi desno in nas pripelje v vasico Kosovelje. Od tu gremo zopet po asfaltu do travnika, kjer so ostanki kapelice iz 1. svetovne vojne. Kras je bil namreč zaledje Soške fronte in na tem mestu je pred stoletjem stala velika vojaška bolnišnica. Tu Pliskina pot zapusti asfalt, gre preko travnika, prečka glavno asfaltno cesto ter nas vodi naravnost naprej, direktno do cerkve v Pliskovici.

Trajanje: približno 2 uri

Zahtevnost:

1 - Celotna pot je tehnično nezahtevna. Brez omembe vrednih vzponov in spustov.

Vir: SlotripsBodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save

- Vrni se nazaj na IZLETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Seznam planinskih koč
Za prijetno in varno pot v gore moramo biti informirani. V povezavi so na voljo telefonske številke planinskih koč.
sreda, 28.6.2017
 
  Na Krasu v Pliskovici
In zato smo se Nežkini pod Slavičinim vodstvom odpravili iskat pomladi, na Kras, v bližino morja, trte in sonca...
torek, 2.3.2010
 
  Nasveti za varno pot v gore
Slovenci smo ljubitelji gora in mnogi bodo zdaj, ko se je začela planinska sezona, namesto na morje odšli v gore.
torek, 29.6.2010
 
 
 
 
Save Save
Anketa
Za prvomajske praznike načrtujem:
  izlet na morje
  izlet v hribe
  potovanje
  obisk toplic
  nimam planov
  drugo
   
Št. glasov 13