pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Izlet: Slivnica
 
         
Slemenasta gora, na kateri naj bi živele čarovnice, se dviga severno od Cerkniškega jezera in je pravzaprav zahodni podaljšek Bloške planote. Med več vrhovi je najvišji Velika Slivnica (1114 m), na njem je tudi oddajnik. Razgled z vrha zaradi poraščenosti z drevesi ni najboljši, Cerkniško jezero se bolje vidi od Doma na Slivnici (1075 m), pa tudi s poti, ki tik pod vrhom ob pobočju vodi iz smeri Grahovega in Martinjaka. Nekoč naj bi nad Slivnico letale čarovnice na metlah, zdaj pa nad Cerkniškim jezerom jadrajo zmajarji in padalci.

Najdaljša pot
na Veliko Slivnico vodi po severni strani gore iz Brezja (v bližini Begunj pri Cerknici), najkrajši in najstrmejši pa iz Martinjaka in Grahovega. Najbolj obiskana pa je pot iz Cerknice, ki se pod Gradiščem (858 m) in Debelim vrhom (959 m) vzpne čez nekdanjo planino.

Čez stare pašnike z razgledom na Cerkniško jezero

Pešpot se začne na drugi strani ceste, po kateri smo se pripeljali na parkirišče. Zlagoma se vzpnemo po srednje široki poti, ki se više zoži in strmeje nadaljuje skozi gozd. Ves čas hodimo naravnost navzgor in pri tem prečkamo več cest, navsezadnje pa pridemo na ožjo gozdno pot, ki ji sledimo nekaj minut do pašnika, kjer nas markacija čez pašno ograjo usmeri desno. Ko nadaljujemo čez obširen travnik, se na desni odpre pogled na Cerkniško jezero oziroma poleti Cerkniško polje in na Javornike nad njim. Višje spet pridemo v senco dreves, a le za kratek čas, in ko smo spet na soncu, se pred nami prikaže Dom na Slivnici.

Do vrha z oddajnikom je še največ pet minut hoda. Dom obidemo po desni in takoj za njim nadaljujemo levo po stopnicah. Nekoliko višje prečkamo cesto makadamsko cesto in med grmičevjem nadaljujemo do travnatega vrha. Če si zaželimo razgled na jezero, se od oddajnika spustimo nekoliko bolj levo oziroma bolj vzhodno ter čez travnik do police, od koder se pobočje strmo spusti na Cerkniško polje.

V Cerknico se vračamo po isti poti.

Slivnica: 1114 m
Zahtevnost: lahka označena pot
Čas vzpona: 1 do 1,5 ure
Čas ture: 1,5 do 2,5 ure
Smer poti: Cerknica–Dom na Slivnici– Slivnica–Dom na Slivnici–Grahovo

Kje se okrepčamo:
Dom na Slivnici, T: 01 709 41 40

Izhodišče: Cerknica (580 m)
GPS: N 45° 47' 34" / E 14° 22' 2"
Z avtoceste skrenemo na izvozu Unec in nadaljujemo levo skozi Unec, Rakek in Podskrajnik. Pozor, pred Cerknico ne sledimo oznaki za Slivnico, temveč nadaljujemo naravnost v Cerknico. Peljemo skozi središče in po mostu čez potok Cerkniščico. Od mostu nadaljujemo še dobrih 200 metrov in zavijemo levo na Brestovo ulico. Cesta se vzpne in že čez nekaj deset metrov je pri planinskih oznakah na levi strani večje parkirišče, kjer pustimo avto.

Preverite vreme

Vir: hribi.net
Foto: splet


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.


Save Save

- Vrni se nazaj na IZLETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Izlet: Grad Jablje
Grad Jable v človeku prebuja čare srednjeveškosti.
petek, 27.10.2017
 
  Izlet: Virtualni muzej rudarstva
Z najsodobnejšo opreme za navidezno resničnost boste vstopili v svet rudarjev pred 100 leti.
petek, 1.12.2017
 
  Izlet: Smledniški grad
Do njega vodi urejena pot, z grajskih ruševin pa se odpirajo čudoviti razgledi na bližnje Zbiljsko jezero, Polhograjsko ...
torek, 10.10.2017
 
 
 
 


 
Save Save