pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  KULTURNI DOGODKI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
Izlet: Zelenci - Tamar - Tromeja
 
         

  
Zelenci
se nahajajo v neposredni bližini Rateč, v smeri Podkorena. Urejena pešpot nas vodi od parkirišča na magistralni cesti do izvira Save Dolinke. Sava Dolinka se prikaže na dan v vsej svoji lepoti, v obliki majhnega jezera, ki se proti vzhodu razteza v obsežno močvirje. Zelenci pričajo o dogajanjih v geološki preteklosti, pomembni so kot življenjski prostor živali, ter kot rastišče redkih in ogroženih rastlin. Leta 1992 so bili razglašeni za naravni rezervat.

  
Tamar (1108m)
Dolina Planice se nadaljuje v slikovito alpsko dolino, ki se s severa zajeda med vrhove in grebene Julijskih Alp. Ledeniška dolina se vse bolj oži, obkrožajo jo stene Mojstrovke z leve in Ponc z desne, zaključuje pa jo ponosni Jalovec. Tik pod stenami se skriva zelena oaza "Zelja", nekdanja planina s planinskim domom Tamar na mestu, kjer je bila nekoč pastirska koča, sirarna in Tamar (staja) za drobnico.

Nedaleč od koče privre izpod sten izvir Nadiže, ki na svoji kratki poti ustvari zanimivo slapišče in po nekaj 100 metrih ponikne v produ. Na plano pride zopet v Zelencih, kot izvir Save Dolinke. Voda iz izvira Nadiže je napeljana v vaški vodovod, tako da v Ratečah pijemo odlično vodo izpod Julijskih Alp.

Kapela Marije pomagaj v Tamarju je bila zgrajena leta 1936 na pobudo rateškega župnika Josipa Lavtižarja. Leta 2002 jo je dal prenoviti tedanji župnik Marko Benedik, po zamisli našega umetnika p. Marka Ivana Rupnika. Vrhunec prenove predstavljajo mogočni mozaiki. V kapeli je v poletnih mesecih redno nedeljsko bogoslužje ob 15. uri.
 

  

Tromeja - Peč (1510m)
Rateče
so "prislonjene" na prisojni obronek Peči (1500m). Tromeja - stičišče treh državnih mej je lahko cilj prijetnega izleta. Gozdna cesta nas vodi od gostilne Šurc, mimo senožeti, planinskega doma Tromeja do stičišča avstrijske, italijanske in naše meje, kjer se nam odpre pogled na vse tri doline. V poletnih mesecih je odprt planinski mejni prehod, mejo lahko prečkamo z osebnim dokumentom.

Na tem pomembnem evropskem stičišču treh velikih jezikovnih skupin in kultur je bil leta 1994 postavljen spomenik razumevanju in prijateljstvu med narodi.

Preverite vreme

Vir: eMedvode
Foto: splet


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.


SaveSave

- Vrni se nazaj na IZLETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Izlet: Golica
Golica je od vseh strani izredno lahko dostopna in slovi po obsežnem razgledu ter po narcisnih poljanah.
petek, 2.6.2017
 
  Na izlet v Blejski vintgar
Doživite najbolj neokrnjeno naravo Bleda v prvih turistično urejenih koritih v Sloveniji.
sreda, 15.3.2017
 
  Izlet: Kranjska Gora - Zelenci
Zelenci - smaragdni izvir Save Dolinke.
petek, 18.3.2016
 
 
 
 
Save Save
Anketa
Za prvomajske praznike načrtujem:
  izlet na morje
  izlet v hribe
  potovanje
  obisk toplic
  nimam planov
  drugo
   
Št. glasov 13