pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Ruth Podgornik Reš - v spomin
torek, 8.1.2013
         

Z možem Rajkom in hčerko Pio smo obujali spomine na njuno izjemno ženo in mamo ter na našo kandidatko za Slovenko leta

Nekoč te spet objamem
S težkim srcem vstopimo v hišo žalosti,  v dom nepozabne vrtnarke in ultramaratonke Ruth Podgornik Reš, ki je –  tik preden bi dopolnila abrahama in tik pred iztekom starega leta – tragično umrla pod plazom pod Triglavom. Iz hiše v Mošnjah pri Podvinu, kjer je še nedavno bivala neverjetno srečna družina, še vedno veje domačnost, ki jo je znala vdahniti Ruth. Kot da sploh ne bi odšla. A ko nam odpreta vrata njen mož Rajko in hči Pia, nam njune žalostne oči povedo vse in v trenutku se zavemo teže te grozne izgube.

Nismo hoteli biti vsiljivi, a o tej izjemni ženski, ki je bila prav lani naša kandidatka za Slovenko leta, smo hoteli napisati nekaj lepega, nekaj iz ust njenih najdražjih. »Pa saj mi se je radi spominjamo,« iskreno izdavi devetnajstletnica Pia, ki je mnogo prezgodaj izgubila ljubo mamo. »Bila je najboljša mami na svetu in imeli smo se zelo radi. Vedno je bila tako vesela in dobre volje in vedno je vse naredila za nas!«

Pretekli prazniki so bili za družino Podgornik Reš ena sama velika praznina. Po navadi sta Ruth in njen mož Rajko odšla v hribe, tokrat pa so se okoli njega zbrali prijatelji in odšli na njen grob na brezjanskem pokopališču. »Tako smo bili na neki način skupaj. Zame je bila Ruth vse – žena, ljubica, vse, kar je sploh mogoče. Malo je takih, ki bi se tako v vsem ujemali, kot sva se midva,« pove Rajko, ki ga prijatelji kličejo Raje.

34 let skupaj. Že v osnovni šoli sta igrala v harmonikarskem orkestru in kot navdušena športnika tudi oba tekmovala v teku na smučeh. Vendar pa je bil Rajko takrat bolj zagret kot ona in zanj ni pokazala kakšnega posebnega zanimanja. »8. decembra 1978 pa sva šla na ples in takrat je bilo z nama konec, no, pravzaprav začetek. In držalo je do konca! Poročila sva se kar mimogrede, vedno nama je več pomenil tisti 8. december.«

Tudi vsi otroci v družini so navdušeni športniki. Pia je že z dvema letoma stala na smučeh, njen oče se spominja, kako sta je bili ena sama ogromna puhovka in velika čelada. Sedaj, ko je študentka glasbe v Amsterdamu, bolj kolesari, predvsem od doma do faksa, in mami jo je velikokrat obiskala. »Ona je kar vso družino spravila k meni na Nizozemsko, še stari mami, ki sicer nikoli ne bi prišli do tja. Vsak dan me je klicala po skypu, vedno kar tako, nič pomembnega.

Ves čas je hotela biti povezana z vsemi nami in res nikoli, nikoli ni bila slabe volje. No, če pa je slučajno bila, je bilo že čez pet minut vse v redu. Bila je najboljša mami na svetu, čeprav je morda čisto vedno tudi nismo razumeli. A ona je vedno razumela nas in nas spodbujala. Nikogar ni v nič silila, prej nasprotno, za nas je storila vse, kar je lahko.«

24-letni sin Miha je treniral biatlon, sedaj je serviser v A-reprezentanci, najstarejši, 26-letni Jan, ki živi v Ljubljani, pa je navdušen alpinist.
Žalujeta tudi Dik in Lola. Ob družinski tragediji pa seveda trpi tudi kužek Dik, ki je plaz preživel v Ruthinem nahrbtniku. »Dik je bil vedno z njo, tudi kadar je šla na stranišče, jo je čakal pred vrati.  Kako je bil žalosten po nesreči! On vse to še kako čuti. Zdaj, ko smo vsi žalostni, je tudi on in vsake toliko pride k vsakemu od nas in nasloni svojo glavico na nogo,« žalostno pripoveduje Pia.

  

Posebna zgodba je amazonska papiga Lola, ki je pa Rajkova ljubica, pove. Stara je približno toliko kot Pia in pred leti jo je prinesel iz Peruja. Je neverjetno dobra oponašalka – oponaša jok, smeh, Dika, ki bi jo verjetno požrl, če bi jo ujel, provocira z muc muc, izgovarja pa tudi imena in besede k uku, lej jo, a ja … Do njene pubertete so jo lahko vsi nosili naokoli, potem pa si je za partnerja izbrala Rajka, in ko je odšel za nekaj tednov na Aljasko, mu je tako hudo zamerila, da je nehala govoriti in ga je še en teden po povratku  ignorirala. »A na dan, ko je Ruth umrla, je bilo grozno! Lola se namreč smeje čisto tako kot ona in tisti dan jo je ves čas oponašala. Nismo je več mogli poslušati in morali smo jo dati stran, v rastlinjak. Šele naslednji dan se je umirila in je spet lahko prišla na svoj prostor,« se spominja Rajko.

Ne povsem navadna družina. Ob nesrečah v gorah se vedno žal pojavijo tudi govorice in nestrpni komentarji o tem, da nesreč ne bi bilo, če ljudje ne bi rinili tja gor. Tudi o družini Podgornik Reš, ki je že od nekdaj nagnjena k bolj ekstremnim izzivom in je bila vedno nekaj posebnega. Že tisti slavni Rajkovi gorenjski noji, ki smo jih pred leti lahko videvali na travniku ob magistralni cesti proti Radovljici, so nakazovali, da Podgornik Reševi niso čisto navadna slovenska družina.

Za Rajkom so leta alpinizma, padalstva in ekstremnih podvigov, kakršnih je bilo kar sedem prečenj Aljaske na smučeh. Ruth je bila vedno tako zaskrbljena, da se je raje začel ukvarjati z bonsaji, se grenko nasmehne. »A vedno smo se pri vsem podpirali. Jaz sem si svoje baterije polnil z mojimi Aljaskami in se spoznaval, kako bi ji lahko preprečil oziroma je ne bi podpiral pri njenih dejavnostih? Ruth je bila zelo previdna in zelo izkušena, predvsem pa je tako uživala pri vsem, kar je počela!«

Tekst: TINA HORVAT, foto: ŠIMEN ZUPANČIČ in ARHIV JANE


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Revija Jana

- Vrni se nazaj na ZANIMIVOSTI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pohod od Sv. Mohorja do Podlubnika
Ko smo se Sončki, pohodniki DU Vrhnika peljali proti Gorenjski, smo se veselili pogleda na Kamniške Alpe...
sreda, 25.11.2009
 
  Zanimive Video novice
Oglejte si zanimive video novice in prispevke, ki smo jih izbrali za vas. Zanimivosti, recepti, skrite kamere ... 
torek, 5.8.2014
 
  Zimzelenčki iz Bevk na Drenov Grič in na Vrhniko
Mraz, ki reže do kosti, ki dihati ne da in te duši ...
sobota, 15.12.2012
 
  Zimzelenčki v Ospu in na Tinjanu
Kar 44 Zimzelenčkov je že v petek trepetalo, ali bo v torek, 10. novembra 2009 ugodno vreme za pohod. Ker je bila...
sreda, 11.11.2009
 
  Izlet Črnivec, Planina Ravni, Planina...
Znova naš dan. Peljemo se mimo Kranja in v prebujajočem jutru opazujemo zoreča polja ajde in koruze, vidimo...
ponedeljek, 12.10.2009
 
  Svizci na Slivnici
Po poletnih počitnicah smo se srečali v četrtek, pripravljeni na zahtevnejši pohod na 1.495 metrov visoki Mali Golak.
sreda, 26.9.2012
 
 

četrtek, 1.1.1970
 
 
 
 


 
Save Save