seniorji.info - Telovadnica doma
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Telovadnica doma
petek, 26.1.2018
         

Izbira vadbenih centrov in različnih vrst organizirane vadbe je pri nas zgledna. Ampak taka vadba ima tudi veliko pomanjkljivost - ni najbolj poceni. Kaj storiti, da lahko kljub varčevanju izvajamo svojo najljubšo vadbo in pri tem nismo za kakovost nič prikrajšani? Fitnes si naredimo kar v domačem gnezdecu. Zdaj boste rekli: "Ja, pa saj opremo je treba tudi kupiti. Ta oprema ni poceni …" Res je, opremo je treba kupiti ali jo izdelati sam, vendar ima taka oprema vrhunsko lastnost: vaša je! Lastna. In ni vam je treba deliti z drugimi, kar je s higienskega vidika tudi dobrodošlo.

Kaj kupiti za vadbo doma?

Opreme je res ogromno na voljo. Od kolesarskih trenažerjev, vadbenih postaj, ročk, elastik in še bi lahko našteval. Vprašanje, na katero si boste morali odgovoriti sami, pa je: kaj lahko postavim v stanovanje, da bo še vedno normalno prehodno?

Če poznate koncept športne vadbe, potem vam ni treba razlagati, da je vadba sestavljena iz ogrevanja, glavnega dela in zaključnega dela. Torej si lahko iz poplave pripomočkov za vadbo izberete take, ki vam bodo omogočali uspešno uresničitev te zamisli. Torej lahko kupite »steper« in se z njim ogrejete. Ali pa lahko kupite tudi sobno kolo, tekaško stezo …, skratka, ni drugih omejitev kakor debelina vaše denarnice in velikost vašega brloga. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj pripomočkov, ki jih lahko kupite v športnih trgovinah in vam bodo omogočili uspešno in varno vadbo v zavetju vašega doma.

Pripomočki za uvodni del vadbe – ogrevanje

Za ogrevanje si izberite pripomočke, katerih uporaba bo aktivirala večje mišične skupine. Te naj bodo aktivne vsaj 10 minut oziroma do znojenja. Pazite, da prostor ne bo preveč ogret. Priporočam vam, da prostor pred vadbo prezračite.

Sobno kolo, eliptični trenažer, tekaška steza

  
Če imate dovolj veliko stanovanje in dober družinski proračun, potem si lahko kupite take naprave. Na trgu je ogromno različnih modelov z neštetimi funkcijami in seveda različnih cenovnih razredov. Skoraj vsi so opremljeni z merilniki srčnega utripa, štoparico in gumbi za nastavitev hitrosti teka (tekaška steza), prevožene ali pretečene razdalje, časa regeneracije in še bi lahko našteval. Tudi cenovni razpon je širok (od okoli 300 evrov do ...). Izberite si takega, ki vam ustreza. Tako glede uporabnosti kot glede cene.

Za tiste, ki prebivate v manjših stanovanjih bo dovolj, da si kupite »stepper« ali po naše stopničko. Na njej lahko delamo različne vrste počepov, izpadnih korakov, sklec. Torej vaj, ki jih delamo z lastno težo. In kar je najbolj pomembno, stopnička ne zasede veliko prostora v stanovanju.

Pripomočki za glavni del vadbe

Zaradi omejitve s prostorom si kupite take pripomočke, ki bodo namenjeni čim bolj vsestranskemu »oblikovanju« vašega telesa. Pripomočki naj bodo taki, da jih po uporabi (glede na prostor) lahko pospravite.

Vadbene postaje

Vadbene postaje so multipraktiki za vadbo. Imajo pa eno slabo lastnost. So velike in nerodne za premikanje. Z njimi lahko natančno določimo težo bremena, ki ga lahko vlečemo, potiskamo ali dvigujemo. Ker omogočajo gibanje po točno določeni poti, je lahko vadbeni učinek na neko mišično skupino optimalen. Zato so take postaje primerne tudi za rehabilitacijo po poškodbah. Seveda pod nadzorom in točno določenimi vajami in obremenitvami.

Uteži in ročke

Nepogrešljiv pripomoček vsakega fitnesa, tudi domačega. Z njimi krepimo mišice rok, ramenskega obroča in prsnih mišic. So različnih tež, oblik in narejene so iz različnih materialov. Vendar pozor! Vadba s prostimi utežmi ni enostavna. Z njo se začnite ukvarjati šele takrat, ko ste v dobri kondiciji in ste vaje za moč že delali vsaj dva meseca prej.

Medicinka

  
Je eden najbolj vsestranskih pripomočkov za vadbo. Zaradi njene vsestranskosti lahko z medicinko vadijo ljudje vseh starostnih skupin, telesnih sposobnosti in različnih stopenj treniranosti. Medicinko lahko mečemo, dvigamo in potiskamo. Je odlično sredstvo za razvoj stabilizacije trupa.

Ravnotežne blazine in deske, ravnotežne žoge, gimnastične žoge

Z njimi lahko razvijamo ravnotežje. Uporabljamo jih lahko tudi za razvoj stabilizacije različnih delov telesa. Poznamo različne oblike in materiale, iz katerih so ti vadbeni pripomočki narejeni. Zelo zanimiva je gimnastična žoga, ki jo lahko uporabljamo za razvoj ravnotežja sede, kleče in stoje, hkrati je tudi odličen pripomoček za razvoj stabilizacije trupa.

Pripomočki za sklepni del vadbe – blazine

Lahko jih uporabljate v vseh delih vadbe. V sklepnem delu pa brez njih gotovo ne gre. Na njih naredimo vaje za raztezanje in sproščanje mišic, ki so bile med vadbo obremenjene. Poznamo različne vrste in debeline blazin, razlikujejo se tudi po namenu uporabe (joga, pilates ...).

Vadba v domačem okolju ima svoje prednosti pred vadbo v športnih centrih. Prva prednost: doma ste! Med vadbo lahko poslušate priljubljeno glasbo, tudi sosedo ali priljubljenega soseda lahko povabite, da se vam pridruži. Ni vam treba plačevati članarine, pa tudi stuširate se v svoji kopalnici, kar je tudi velika prednost. In če ste na koncu preveč utrujeni, je vaš domači kavč tudi ob vas. Lepo, ne?

Vir: Andraž Vide Čeligoj, Polet
Foto: splet


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na IZLETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pilates je za fante in punce
Na pilatesu niso le predstavnice ženskega spola. Najdejo se tudi kolesarji, tenisači in košarkaši.
sreda, 17.1.2018
 
  Tibetanske vaje – Vrelec mladosti
Vračajo vitalnost in življenjsko energijo, telo postaja bolj zdravo in elastično in se sčasoma znebi nepotrebnih snovi.
sobota, 25.3.2017
 
  Hrana in gibanje proti sezonski depresiji
Pozimi, ko je dan krajši, se metabolizem upočasni.
ponedeljek, 22.1.2018
 
  Kako ohraniti kondicijo tudi pozimi
Zimski športi.
torek, 12.12.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 44