pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
V Ljutomerju so proslavili 150. obletnico prvega slovenskega tabora
sobota, 11.8.2018
         

Pretekli vikend smo prijateljice zasavsko-ljubljanske naveze odkrivale prelepe kotičke in zanimivosti naše severno vzhodne domovine.

Praporščaki so ustvarili slavnostno vzdušje

V nedeljo, 5.avgusta, smo naletele v hrastovem parku sredi Ljutomera na prihod nepregledne kolone slikovitih praporščakov – od številnih gasilcev – vsaka vas ima svoje društvo, do Društva generala Maistra, Zveze borcev NOB, Društva Sever in drugih.

Praporščak Društva generala Maistra

Veličastni hrasti v parku so še iz deževnega gozda

Slavje v organizaciji Občine Ljutomer je bilo namenjeno prvemu slovenskemu taboru, ki je bil prav na tem prostoru 9. maja 1868 - pred 150 leti. Udeležilo se ga je okoli 7000 ljudi. Eden od vodilnih pobudnikov taborskega gibanja je bil Matija Prelog, vodilni prleški rodoljub.

Obiskovalci so se navzeli domoljubnega zdušja

Pomlad narodov je zajela v naslednjih letih tudi druge kraje. Imeniten zapis o taborih najdemo v diplomski nalogi Sabine Požar iz leta 2016 Pivški tabor na Kalcu (http://www.sistory.si/cdn/publikacije/36001-37000/36135/Diploma_pivski_tabor_Spozar.pdf).

Napis PRLEKISMOPRVI veliko pove o njihovem ponosu

Že takoj na začetku proslave v ljutomerškem parku smo opazile na panoju napis PRLEKISMOPRVI, kar dokazuje, da so krajani ponosni na svojo preteklost. Tudi Borutu Pahorju, predsedniku države, ki je bil slavnostni govornik, se zdi pomembno, da so že pred 150 leti razumeli pomen narodne enotnosti.


FOTO: Marjetica Škrlec // Borut Pahor in županja Občine Ljutomer Olga Karba

Posebno je navdušil s svojim razmišljanjem Miran Puconja, častni občan:
"Taborsko sporočilo takrat in danes vesoljni Sloveniji je, da se veliki dogodki naroda dogajajo na ravni kolektiva, da so in bodo časi, ko obrobje postane center ...« Opozoril je tudi, da moramo varovati in spoštovati materinščino, sicer nas bodo veliki napravili za kolonijo. Prav tako je pomembna samooskrba, ki ji posvečamo premalo pozornosti.

Miran Puconja, častni občan Občine Ljutomer

O problemih so spregovorili še drugi in zahtevali nižje obdavčitve plač, boljše poslovno okolje ter prilagoditve šolskih programov. Več pozornosti in razumevanja so zahtevali gasilci, kmetje, glede Mure pa so opozorili, naj jo za vedno izbrišejo iz energetskih načrtov. Zahteve bodo poslali vladi in organizatorjem prihodnjih slovesnosti, tako da bodo lahko zapisano preverjali in dopolnjevali.

Naleteli smo na hrastniškega praporščaka Branka Šmita. »Vesel sem, da sem se odzval vabilu Ljutomera in tako predstavljal s slavnostnim praporom občinsko Združenje slovenskih častnikov Hrastnik. Za take okrogle obletnice drugih krajev izvemo namreč šele med letom in jih naknadno vključimo v program.« 

Branko Šmit, praporščak Slovenskih častnikov iz Hrastnika

Za izjavo smo v naslednjih dneh prosili tudi Olgo Karba, županjo Občine Ljutomer: »Zelo sem vesela, da je prireditev odlično uspela, saj smo več mesecev z dušo in srcem delali za ta dan. Zelo sem tudi vesela, da ste bili z nami na tej slovesnosti. Žal pa naša država ni prepoznala tega praznika kot državno pomembnega, čeprav ima izjemen pomen za slovenski narod in slovenski jezik.«

Naj dodamo, da je bilo v Ljutomeru še ves dan živahno. Sledila je opoldanska maša v cerkvi sv. Janeza Krstnika, v spremstvu domačih vodnikov pa so lahko udeleženci slavja obiskali lončarja, Puhov muzej, kasaški muzej, ljutomersko mestno jedro ali pa se udeležili kasaških dirk.

Avtorica besedila in fotografij: Fanči Moljk


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Prireditev Občina na prostem
Na tradicionalni ljutomerski občinski prireditvi so sodelovali tudi člani Društva upokojencev Ljutomer.
nedelja, 5.8.2018
 
  Srečanje upokojenih ribičev
Zbrali so se v počastitev 15. obletnici prvega slovenskega tabora.
petek, 3.8.2018
 
  Praznik veteranskih godb Slovenije v Ljutomerju
Praznovanje občinskega praznika Ljutomer in obeležitve 150-letnice 1. Slovenskega tabora v Ljutomerju.
torek, 31.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save