pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Seniorke in seniorji kot veterani vojn
četrtek, 21.6.2018
         
Pred pohodom v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.

Trideset seniork in seniorjev se je v soboto, 16. junija 2018, v prekmurski Občini Tišina odpravilo na sedmi veteranski pohod. Spominski pohod ob obeležjih iz NOB in osamosvojitvene vojne 1991 je pripravila Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Tišina v sodelovanju z Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija ter ob finančni pomoči Občine Tišina.

Pozdrav Ferdinande Mladenovič, organizatorke pohoda.

Start sedmega pohoda.

Seniorke in seniorji so na njem sodelovali kot članice in člani ter simpatizerji veteranskih organizacij iz časov 2. svetovne vojne (1941 – 1945) ter osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. Vse so pred startom pohoda v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih pozdravili: Ferdinanda Mladenovič v imenu ZZB za vrednote NOB Tišina, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpanger ter predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo v Gornji Radgoni Nikolaj Brus. Iz Vrta so ob 10.30 pohodniki krenili proti Sodišincem, kjer so se zbrali pred domačijo s hišno številko 6. Tam je bil pred 2. svetovno vojno doma dr. Ludvik Rogan, ki se je kot sekretar Okrožnega komiteja Osvobodilne fronte v Murski Soboti 16. oktobra 1944 udeležil sestanka aktivistov in partizanov v Brumnovi hiši v Murski Soboti, že naslednjega dne pa so ga Madžari aretirali. Najprej je bil zaprt v Sombotelu (Szombathely), nato v Komarnem, kjer so ga Madžari predali Nemcem. Ti so ga poslali v koncentracijsko taborišče Dachau, zatem pa v taborišče Buchenwald, kjer je 15.2. 1945 umrl.

Prihod pohodnikov v Sodišince.

Danes na domačiji živi Roganova nečakinja (hčer Ludvikove sestre) Slavica Rogan. Za udeležence pohoda je pripravila pogostitev z domačim pecivom, udeleženci pohoda pa so prižgali svečo pri spominski plošči. Pohod so nadaljevali proti meji s sosednjo Avstrijo ter se po nasipu ob mejni rečici Kučnici odpravili do mostu čez reko Muro v Petanjcih, kjer je na mostu spominsko obeležje osamosvojiteljem vojne za Slovenijo 1991, saj je na mostu bila blokada teritorialcev. Na ta dogajanja je s krajšim nagovorom spomnil Nikolaj Brus iz ZVVS Gornja Radgona. Pod mostom so pohodnice in pohodniki tokrat opravili malico ter ob zvokih harmonike zapeli nekaj partizanskih in domoljubnih pesmi. Pohod so zaključili ob 13. uri, kjer so startali: v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih. 

Pohodniki pred Roganovo domačijo v Sodišincih.


Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko

Save Save Save Save Save Save
Društvo upokojencev Radenci

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Radenci: Društvo »Zdravje in glasba«
Organizirali so glasbeni večer.
torek, 19.6.2018
 
  Za seniorke in seniorje ob Severnem morju
Zabaval jih je Mark Tivadar.
ponedeljek, 18.6.2018
 
  Helena Blagne zavrtela Vetrnico
Pripravili tudi bogat srečelov.
sreda, 13.6.2018
 
 
 
 


 
Save Save