seniorji.info - Razstava Romana Suhadolnika
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Razstava Romana Suhadolnika
torek, 8.5.2018
         

V Cankarjevem letu smo v DU Vrhnika pripravili razstavo z naslovom Ambientalni motivi v luči slikopleskarskega poklica, slikopleskarja Romana Suhadolnika.

Prav za ta dogodek je Marta Rijavec v vabilu zapisala med drugim tudi naslednje: ''Roman Suhadolnik se predstavlja z motivi, ki jih je izdelal s šablonami v kombinaciji z brizgalno tehniko in s črtaljenjem. Motivi imajo svoj jezik, svoj vizualni način izražanja brez besed, ki je vsakomur razumljiv. Z dolgoletnim zbiranjem slikopleskarskih in pleskarskih delovnih pripomočkov in strokovne literature ter z očetovo zapuščino in delno zapuščino Ivana Slavca je ustvaril zajetno zbirko, ki je vredna širše pozornosti in bi si zaslužila muzejsko sobo kot del mozaika obrti na vrhniškem področju – obrti, ki je zaznamovala in oblikovala ambientalno kulturo prebivalcev Vrhnike.

Roman Suhadolnik je avtor razstave in pobudnik zapisa, ki je priloga zloženki; z obujanjem spominov in z vsebinami iz bogate zapuščine ter z njegovim znanjem najzahtevnejših veščin sva skupaj pripravila današnji dogodek kot poklon ljudem, ki so to obrt opravljali in se z njo preživljali ter tako zaznamovali vrhniški prostor.''

V zloženki, ki govori o zgodovini soboslikarstva in o vrhniških slikopleskarjih, pa je med drugim zapisala tudi tole: ''V zgodovinskem spominu Vrhničanov so ti fantje v belem, z lestvijo na rami in z drugim orodjem za pasom – peš ali na kolesu, z vozičkom, s triciklom ali na mopedu, ostali kot simbol za prenovo in preobrazbo.

Ko so izpolnili pričakovanja svojih strank, so po njihovem odhodu domovi zaživeli v novi svetlobi, barvi in toplini, ki jih je mojster poklica izvabil iz palete svojega znanja in občutenja. Danes je vse manj mojstrov, ki so vešči zahtevnejših slikopleskarskih tehnik: vendar so še – Roman Suhadolnik je zagotovo eden izmed njih, pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa deluje Sekcija slikopleskarjev in črkoslikarjev.

Slikopleskarstvo tako ostaja živi del bogate kulturne tradicije našega bivalnega okolja tudi v prihodnosti.''


Fotografije: Željko Jadanić

Pripravila: Elica BrelihBodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
Društvo upokojencev Vrhnika

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 34