pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Radenci: 90-letnica pilota Draga Štumpfa
torek, 14.11.2017
         


V ponedeljek, 13. novembra dopoldne, je 90-letniku Dragu Štumpfu prišel k visokemu življenjskemu jubileju čestitat župan Občine Radenci Janez Rihtarič. Izročil je priložnostno darilo, jubileju so nazdravili z zlato radgonsko penino ter poklepetali o najtežjih dneh slavljenca, ki se jih še vedno rad in živo spominja. Na svojem domu v Radencih, Kapelska cesta 7, je namreč 1. novembra letos dočakal svoj visoki življenjski jubilej Drago Štumpf, upokojeni polkovnik vojaškega letalstva, ki so ga po prihodu v partizane na Dolenjsko jeseni 1944 še istega leta, decembra, poslali v zbirni center za vojne letalce, ki  bodo odšli na šolanje v tujino. Je nosilec Reda za hrabrost, Medalje za hrabrost, Medalje zaslug za narod, Reda za vojne zasluge s srebrnimi meči, Reda za vojne zasluge z zlatimi meči ter Reda ljudske armade s srebrno zvezdo.

Pomladi leta 1945 se je Drago Štumpf v Sovjetski zvezi izšolal za pilota na letalu IL-2 (»Šturmovik« - jurišno letalo z oklepom in dvema topovoma, težko strojnico, dvema lahkima strojnicama in štirimi nosilci za raketne bombe). Po končanem šolanju se je vrnil v domovino, takrat Jugoslavijo. Poklicna pot vojnega letalca ga je vodila skozi Skopje, Leskovac, Niš, Mostar, Sarajevo in nazadnje Beograd. Po 2. svetovni vojni je kljub končani šoli za vojne pilote želel zaključiti gimnazijo (jo končal v Zemunu) in se po njej vpisal leta 1957 na Višjo letalsko šolo za letalske inženirje v Sarajevu, kjer je diplomiral leta 1961. Dobil je službo v Beogradu na vojaškem letališču Batajnica, dobil čin kapetana 1. razreda, po letu 1968 (invazija Varšavskega pakta na Češkoslovaško) pa je bil imenovan v poveljstvo vojaškega letalstva v činu majorja. Nazadnje je služboval v generalštabu vojaškega letalstva kot polkovnik. Po upokojitvi se je vrnil v rodne Radence.

Slavnostnemu dnevu, ob katerem ni manjkala odlična torta, je nazdravil z ženo Gordano ter v družbi najožjih tovarišev iz Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB Radenci na sam praznični dan. Deset dni pozneje je njegova žena Gordana praznovala 85-letnico in oba jubileja skupaj sta z najbližjimi, znanci in prijatelji praznovala v gostišču Pri starem hrastu v Radomerju.

S prijatelji 1. novembra letos.

Slavje 11. novembra letos.

Zdravica z županom 13. novembra letos.

Vir: Filip Matko Ficko


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSaveSaveSave
Društvo upokojencev Radenci

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  O 500-letnici reformacije
Srečanje prijateljske skupine za samopomoč.
četrtek, 9.11.2017
 
  Radenci: tokrat Bicikl party
V okras tudi preurejeno staro kolo kot stojalo za cvetje.
ponedeljek, 24.7.2017
 
  Martinov pokal za DU Radenci
Za nov pokal so se letos torej pomerile štiri ekipe.
četrtek, 9.11.2017
 
  Tudi šahisti v »Traminčku«
Ob petkih se v DOSOR Radenci srečujejo šahisti.
torek, 24.1.2017
 
 
 
 


 
Save Save