pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Pohod skozi sotesko Pekel pri Borovnici
sobota, 16.6.2018
         

V soboto, 9. junija 2018, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi pridružila pohodnikom planinske sekcije Sokol PD Litija na pohodu skozi sotesko Pekel pri Borovnici.

Peljali smo se mimo Tehničnega muzeja Slovenije v Bistri in se ustavili v gostišču Godec v Borovnici. Z vožnjo smo nadaljevali skozi vasi Dražica in Ohonica do parkirišča pri gostišču Pekel.

Pekel je soteska pri kraju Borovnica na obrobju Ljubljanskega barja. Skoznjo teče potok Borovniščica. Ob potoku je speljana zahtevna, označena in zavarovana pot z jeklenicami in klini. Na določenih mestih je nevarna za zdrs, zato je potrebna velika previdnost. Soteska je zanimiva, ker ima potok veliko brzic in slapov.

Najprej smo se sprehodili mimo obnovljenega Brancelj - Koširjevega mlina in si v gozdu ogledali ogromne lesene jurčke. Slikali smo se pri leseni skulpturi  "peklenščka" ob začetku soteske (335 m).

Po dobro uhojeni stezi smo se mimo številnih brzic in tolmunčkov kmalu povzpeli do prvega slapa, na višini 380 m. Nadaljevali smo pohod do strme stene do stopnic in si levo od njih ogledali drugi slap (410 m). Vrnili smo se do stopnic in se po njih povzpeli. Naprej smo si pomagali s klini in jeklenico in prišli do tretjega slapa (445 m), kjer je tudi miza in klop.

Od tam smo se vzpenjali po strmih in dolgih stopnicah, ki so postavljene v zelo ozek in strm kamin. Prišli smo do odcepa za skalni osamelec "Hudičev zob". Mi smo šli dalje proti četrtemu slapu. Prečili smo dva mostička in se vzpenjali po spolzki stezi, kjer je bila nevarnost za zdrs. Prišli smo do četrtega slapa (500 m). Ta je najlepši.

Visoko nad slapom smo preko mostička prečkali ozek 15 m globok kanjon, poln kotličev in manjših slapov. Zopet smo hodili po mestoma nevarni poti, kjer smo si pomagali z oprijemom korenin in jeklenic, nato še enkrat šli čez mostiček in prišli do petega, najvišjega slapa na višini 590 m.

Nadaljevali smo po stezi navzgor in se po betonskih stopnicah povzpeli do ostankov samodelujoče hidravlične črpalke ( tako imenovana oven) s katero so poskušali črpati vodo za oskrbo višje ležečih vasi. Zopet smo šli čez mostiček in prišli do lesene hišice, kjer smo imeli kratek postanek za počitek in malico iz nahrbtnika. Od tam smo se še malo povzpeli in prišli do konca soteske Pekel na višini 650 m. Naprej smo hodili po evropski pešpoti E7. Pot je bila položna in nas je vodila mimo vodnega zajetja, skozi vasi Padež (728 m), Pokojišče (732 m) in Zavrh nad Borovnico (764 m).

Sledil je še vzpon na razgledni Mali Trebelnik (807 m), kjer smo imeli postanek za počitek in razglede. Ko smo sestopali z vrha smo kmalu prišli do vzletišča jadralnih padalcev, s katerega smo imeli lep razgled na Borovnico in Ljubljansko barje. Med pohodom po gozdni cesti proti Bistri smo šli mimo čudovitega rastišča turških lilij. Po zaraščeni stezi smo se spustili do železniške proge, jo prečili in kmalu prišli do ceste, kjer nas je čakal avtobus. Pohod s postanki je trajal pet ur. Vodnik Franjo nam je pripravil zanimiv pohod.

Odpeljali smo se v Borovnico, kjer smo imeli v gostišču Godec naročeno malico. 


AVTORJA: Ivan in Olga Kos
Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
DU Zagorje ob Savi

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pohod na Pirčev hrib
Vrh je poraščen, zato z njega ni razgledov.
petek, 1.6.2018
 
  Raziskovanje Krasa
Vodnik je povedal veliko zanimivosti.
nedelja, 27.5.2018
 
 
 
 


 
Save Save