pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Pohod po poti okrog Slivne
sreda, 4.4.2018
         

Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi sva šla v ponedeljek, 2. aprila 2018, na pohod Po poteh okrog Slivne, ki poteka vsako leto na velikonočni ponedeljek. Društvo za razvoj Slivne je letos organiziralo že 11. pohod. Izhodišče pohoda  je v Spodnji Slivni. Pot je krožna in poteka okoli hriba Slivna. Pot ni zahtevna in je dobro označena.

Peljala sva se skozi Mlinše, Kandrše, do Spodnje Slivne (626 m). Parkirala sva na parkirnem prostoru poleg Kimovčevega muzeja starožitnosti, stare sušilnice sadja in kovačnice. Na zbirno mesto sva šla mimo kašče iz leta 1797 in cerkvene ure iz Kandrš z letnico 1853. Nasproti je gostišče Vrabec (včasih Kimovec).


Na zbirnem mestu sva poskusila domače dobrote. Ob deveti uri smo začeli s pohodom. Pot nas je vodila najprej skozi Pustolovski park GEOSS in po stezi naprej skozi gozd do kolovoza, s katerega smo imeli lep pogled na Limbarsko goro, Menino planino, Kamniško Savinjske Alpe in na bližnje vasice. Prišli smo do hiš v naselju Gora, kmalu zatem pa do cerkve sv. Florijana (698 m) iz leta 1526.Pohod smo nadaljevali po kolovozu skozi gozd, kjer je bilo polno cvetočih velikih zvončkov ali kronic in dalje do zaselka Štance Laze (780 m), kjer je ob poti zanimiva kamnita sončna ura. Potem smo šli po travniku navzdol do Doma strelskega društva Moravče. Tam je bila prva postojanka na poti, kjer so nas pogostili.Od tam smo se povzpeli skozi gozd do roba ogromnega kamnoloma Ušenišče - Dešen. Z roba kamnoloma smo imeli lepe razglede na porečje Save in vse do Triglava, Snežnika, Nanosa ... Sledil je krajši spust in zopet vzpon na greben, kjer je vzletišče za jadralne padalce in zmajarje. Od tam ni bilo več daleč do najvišjega vrha Slivne, ki ga imenujejo Pivkelj (880 m). Tja smo prišli ob enajsti uri. Razgleda z vrha ni, je pa tam vpisna knjiga, kipec, klop in zvonček želja.Po stezi in kolovozu smo prišli na cesto, kjer so prikazali tesarska dela. Nedaleč stran je bila cerkev sv. Neže na Zgornji Slivni (833 m). V cerkvi so zanimive freske. Tam je bila druga postojanka, kjer so nas pogostili.Pot nas je vodila navzdol čez travnik in skozi gozd do osamljene hiše, kjer je v bližini star telefonski odbojnik, "klopca lepega razgleda", vpisna knjiga in zvonček želja. Potem smo hodili mimo vrtač in prišli do Izletniške kmetije Pr´Lavrič v zaselku Vrtače - Mala Sela.


Po cesti smo prišli do GEOSSa - geometričnega središča Slovenije.Od tam do Spodnje Slivne, kjer je bil zaključek pohoda, je bilo le nekaj korakov. Celotna pot je dolga ~ 10 km. Midva sva jo prehodila s postanki v 3 urah in 40 minutah. Na cilju nas je čakal okusen topel obrok. Tudi za zabavne igre so poskrbeli. Organizacija pohoda je bila zelo dobra.
 
Ivan in Olga Kos


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
DU Zagorje ob Savi

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save