seniorji.info - Pohod na Iskranjco
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Pohod na Iskranjco
petek, 9.2.2018
         

V torek, 30. januarja 2018, smo se Vandrovčki iz DU Zagorje ob Savi zbrali pri Ribiškem domu ob ribniku.Po cesti, ki povezuje Zagorje in Trbovlje čez Ravensko vas, smo šli do vznožja Hrastelove skale. Od tam smo se začeli vzpenjati po razmeroma strmi stezi, ki se vije v ključih vse do vrha. Ob tej stezi je postavljenih štirinajst postaj križevega pota, na vrhu (434 m) pa je kapelica in velik lesen križ. Od kapelice je lep razgled na center Zagorja.Nadaljevali smo pohod po grebenski stezi skozi gozd vse do naselja Ravenska vas, kjer stoji cerkev sv. Urha (458 m). Tam nas je pričakal naš pohodnik Vili in nas pogostil s piškoti in pijačo. Tudi tam smo imeli lep razgled na del zagorske doline in okoliške hribe. Naprej nas je vodil Vili, ker to področje dobro pozna.


Pohod smo nadaljevali do Zelene Trave, zaselka hribovite Ravenske vasi, ki ločuje zagorsko in trboveljsko dolino. Ustavili smo se na ekološki kmetiji Macerl. Gospodar Uroš nam je predstavil kmetijo in nas pogostil. Poskusili smo tudi odlično ovčjo salamo.


Od tam smo se preko travnikov in skozi gozd povzpeli na hrib Bezgovec (562 m), od koder smo imeli lepe razglede na Trbovlje, Kum, Mrzlico, Planino, Zagorje in Kamniško Savinjske Alpe. Spustili smo se v zaselek Leskovec, šli skozi zaselek Kraj do vikenda Majda, ki stoji nad zaselkom Korito. Tam smo imeli krajši postanek za počitek. Pohod smo nadaljevali mimo Jelen vrha do vznožja Iskranjce. Na tem predelu je bilo veliko strelskih jarkov in ostankov bunkerjev iz 2. svetovne vojne. Potem smo hodili po lovski stezi, ki se je strmo vzpenjala po skalnatem grebenu vse do vrha Iskranjce (677 m), ki je najvišji vrh v tem predelu.Vrh stoji tik nad prepadno steno nad reko Savo. Z vrha ni razgledov, sta pa malo nižje dve razgledni točki, od koder se vidi železnica, reka Sava, cesta, bencinski servis MOL in odcep ceste za Podkum.
Po kamniti stezi smo sestopali do planote, kjer je bilo veliko podrte bukovine. Naprej je bila steza položnejša in kmalu so se začeli travniki nad zaselkom Konec. Prišli smo na kolovoz in po njem šli mimo domačije Pregelj in Zmajšek, do ceste, po kateri smo prišli nazaj do Ribiškega doma, kjer smo zaključili pohod.


Ivan in Olga Kos


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave
DU Zagorje ob Savi

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Prijatelji Janč
Tokrat je bilo že 16. tradicionalno srečanje Prijateljev Janč - janških prijateljev.
ponedeljek, 5.2.2018
 
  Encijan
Gorski cvet na domačem vrtu.
ponedeljek, 8.1.2018
 
  Miklavžev pohod iz Hrastnika do Trojan
Uživali smo, ko smo hodili po zasneženi pokrajini in v lepih razgledih.
petek, 8.12.2017
 
  Pohod na Stolpnik (1012 m)
Po uspešno zaključenem dnevu, smo se dobro razpoloženi vračali proti domu.
torek, 21.11.2017
 
 
 
 


 
Save Save