pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Pohod na Bjelolasico
četrtek, 28.6.2018
         

V soboto, 23. junija 2018, sva se Vandrovčka iz DU Zagorje ob Savi pridružila pohodnikom planinske sekcije Sokol PD Litija na pohodu na Bjelolasico, najvišjo planino Gorskega Kotarja.

Peljali smo se čez mejni prehod Petrina - Brod na Kupi. Vozili smo se skozi kraje: Marija Trošt, Delnice, Sunger, Mrkopalj in Begovo Razdolje, ki je na višini 1078 m.

Begovo Razdolje je edino naselje na Hrvaškem nad 1000 metri. Nahaja se v Gorskem Kotarju in leži na zahodnih obronkih Bjelolasice.
Od tam smo se še nekaj časa peljali po slabi makadamski cesti, nato pa začeli s pohodom po stezi skozi gozd. Hodili smo po delu Kapelske planinske poti (KPP), ki se začne v naselju Tuk, v srcu Gorskega Kotarja in vodi čez Bjelolasico, Samarske, Bjele in Kolovratske stijene, do mesta Klenovica pri Novem Vinodolskem. Pot se je zmerno vzpenjala po pobočju, poraščenem s čemažem. Vodila nas je mimo odcepa poti za planinsko zavetišče. Proti vrhu se je pot strmo vzpenjala po skalnatem pobočju.Ko smo prišli ven iz gozda na travnato planoto, smo zagledali naš cilj in smerokaz, ki označuje pot do zavetišča. Na travniku so cvetele planinske rože, izstopale so kranjske lilije in beli nageljčki. Povzpeli smo se na najvišji vrh Bjelolasice, ki se imenuje Kula (1534 m). Uživali smo v lepih razgledih po okoliških hribih in na Kvarnerski zaliv. Žigosali smo dnevnike, imeli malico iz nahrbtnika, nato pa nadaljevali pohod.

Vrnili smo se do smerokaza in šli proti planinskemu zavetišču. Hodili smo po razglednem travnatem grebenu, ki je z ene strani prepaden. Sestopali smo po kamniti stezi na preval in od tam prišli do planinskega zavetišča Jakob Mihelčić na višini 1460 metrov. Vstopili smo v zavetišče in si ga ogledali. Tudi v vpisno knjigo smo se vpisali.Od zavetišča smo nadaljevali pohod po lepo speljani položni stezi do odcepa poti, po kateri smo se prej vzpenjali na vrh. Od tam do izhodišča ni bilo več daleč.
Tokrat nas je vodila Helena. Izbrala je zanimivo krožno pot na Bjelolasico. Pohod je trajal tri ure. Za kosilo smo se ustavili v Ribnici v Gostilni Tušek. Pred odhodom smo si ogledali dva kočevska medveda v kletkah.

AVTORJA: Ivan in Olga Kos


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
DU Zagorje ob Savi

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Dan slovenskih planinskih doživetij na Rogli
Za vse je bilo dobro poskrbljeno.
sobota, 23.6.2018
 
  Pohod skozi sotesko Pekel pri Borovnici
Soteska je zanimiva, ker ima potok veliko brzic in slapov.
sobota, 16.6.2018
 
  Pohod na Pirčev hrib
Vrh je poraščen, zato z njega ni razgledov.
petek, 1.6.2018
 
 
 
 


 
Save Save