pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Murska Sobota: Dve razstavi naenkrat
petek, 12.1.2018
         

V dneh od 11. januarja do 22. februarja sta v Galeriji Murska Sobota na ogled kar dve razstavi: »3delne slike« je naslov razstavi akademskega slikarja Sama Perparja, a »Portreti« je naslov razstave akademskega slikarja Ignaca Medena.

Z razstavo »3delne slike« Sama Perparja, Radečana iz Ljubljane, se nadaljuje sodelovanje med Galerijo Murska Sobota in Koroško galerijo likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, kajti lani je bila v Murski Soboti  razstava del Jožeta Tisnikarja, soboška Galerija pa je v Slovenj Gradcu predstavila retrospektivna dela prekmurskih avtorjev. In prekmurski akademski slikar Ignac Meden, ki ustvarja v Murski Soboti ter v Šalovcih na Goričkem, bo letos samostojno razstavljal v slovenjegraški galeriji.

Slike – portrete (doslej jih je naslikal 98) Ignaca Medena je na tiskovni konferenci predstavila višja kustosinja Irma Brodnjak iz Galerije Murska Sobota kot kustosinja tokratne razstave, ki je v spremljajočo zloženko zapisala: »…Razstavljeni portreti dokazujejo umetnikovo obvladovanje metjeja in anatomije človeškega telesa. Tehniko pastela je avtor izpilil do take mere, da sama površina portreta kljub uporabi fiksativa ohrani vtis prašnate teksture, kar je ena glavnih značilnosti in hkrati slabosti pastela, saj so poteze v prašnati obliki izpostavljene hitremu izbrisu. Iz navedenih razlogov le redki umetniki portretirajo v pastelni tehniki…«

Akademskega slikarja Sama Perparja je predstavil muzejski svetnik, kustos razstave »3delne slike«Marko Košan, saj so razstavljena dela bila naslikana za razstavo pod istim naslovom leta 2014 v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. In Marko Košan še ostaja zvest svojemu zapisu tedaj: »…slike so napolnjene z igrivim nabojem prostodušne in snovno bogate kreativne moči, ki v sebi skriva tudi veliko mero discipline in izvežbane slikarske veščine, pri delu v ateljeju strnjene v nekakšen slikarski ritual. S sugestivno, skoraj otipljivo energijo slike nagovarjajo zlasti tiste obiskovalce, ki v času elektronskih medijev še verjamejo v čutno, prvinsko moč naslikane podobe…«.

Plakat za razstavo Sama Perparja

Plakat za razstavo Ignaca Medena

Kustos Marko Košan (levo) in slikar Samo Perpar

Kustosinja Irma Brodnjak in slikar Ignac Meden

Tiskovna konferenca v Galeriji Murska Sobota

Filip Matko Ficko


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSaveSaveSave
Društvo upokojencev Radenci

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Mimo že četrto leto Fortune
Pri stolpu Vinarium v Lendavskih goricah.
petek, 5.1.2018
 
  Borut Pahor o junakih Pohorja
Dogajanje na Osankarici na Pohorju.
ponedeljek, 8.1.2018
 
  Pomurska seniorska regijska razstava
Likovna tematska razstava pod naslovom »Velika črta«.
sreda, 10.1.2018
 
  Po sobi še terapevtska steza
Vrvico je simbolično prerezal Branko Hrastnik.
sreda, 10.1.2018
 
 
 
 


 
Save Save