pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Hrastje Mota: Za kmečko pečjo
sreda, 6.12.2017
         


V prenovljenih podstrešnih prostorih vaško gasilskega doma Hrastje Mota v Občini Radenci, ki je vedno pretesen za številne obiskovalke in obiskovalce, že vrsto let pripravljajo kulturniki teh krajev prireditev, ki je daleč naokoli znana: »Za kmečko pečjo«. Z njo obujajo in ohranjajo ljudske običaje, ljudsko pesem in plese, kot tudi žilav ljudski humor.

Tako je v nedeljo, 3. decembra popoldne, povezovalec Tomi Perša  spomnil vse navzoče na prižig letošnje prve svečke na adventnem venčku ter na tokratni čas pričakovanj, veselja in družinskih radosti. Najprej je pesem recitirala mala Maša, nato pa so nastopili najmlajši iz vrtca in prvošolci. Ti so sodelovali tudi pri dramatizaciji »Pod medvedovim dežnikom« (zgodba o prijateljstvu med živalmi v gozdu). Društvena folklorna skupina KD Janko Divjak Kapela, ki je organizator tovrstnih prireditev, letos praznuje svojo 20-letnico in zato so zaplesali na prireditvi kar dvakrat, s harmoniko pa jih je spremljal Robert Majerič. Plesalkam in plesalcem sta sledili dve odlični harmonikarki: Tina Krajnc in Eva Tompa. Že precej časa navdušujeta s svojimi nastopi tudi občinstvo izven domače Občine Radenci. Tudi šolarji so so šli »muzikante«, nato pa je zaigrala in zapela družina Koren: mama Katja, oče Marjan (igra kitaro in harmoniko) in otroci Gašper, Zala in Jernej. Občinstvo je ob njihovem nastopu skandiralo, skupaj z njimi pa zapelo »Zatorej sosed, sosed dober dan !« Po drugem spletu folklornih plesov sta v duetu nastopila pevec Franci Duh in s harmoniko Stanko Ilješ. Sledil je še obisk »vedeževalke«, ki reši vsak problem in pri njej (Slavica Kovačič) so se oglasili kar štirje: mož, žena, hčerka in prvi sosed. Vsem je ob primernem plačilu bilo ustreženo: vedeževanje iz roke, iz kavne usedline, iz kart ter pri izganjanju hudih duhov. Za zaključek pa so se medgeneracijsko združili trije muzikantje: mlada Eva Tompa, srednje generacije Marjan Koren ter senior Stanko Ilješ.

Številne zbrane sta ob zaključku bogatega kulturnega popoldneva pozdravila župan Občine Radenci Janez Rihtarič in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Hrastje Mota Miran Žunič, a predstavniki Kulturnega društva Janko Divjak so vsem nastopajočim podarili društveni koledar za prihajajoče leto 2018. Sledila je še pogostitev z domačimi dobrotami.

Najmlajši se že veselijo zime.

Folklora deluje že 20 let.

Glasbeni podmladek: Eva Tompa.

Koledar za leto 2018.

Vir: Filip Matko Ficko


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSaveSaveSave
Društvo upokojencev Radenci

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Miri Rituper v spomin
Zapele so ljudske pevke KUD Janez Čuk iz Vučje vasi.
ponedeljek, 4.12.2017
 
  Veseli december v DOSOR-ju
Praznično že v začetku decembra.
ponedeljek, 4.12.2017
 
  Homaž Milanu Vincetiču
V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti so 29. novembra zvečer namenili Homaž Milanu Vincetiču.
petek, 1.12.2017
 
 
 
 


 
Save Save