pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Dan slovenskih planinskih doživetij na Rogli
sobota, 23.6.2018
         

V soboto, 16. junija 2018, smo se Vandrovčki iz DU Zagorje ob Savi, ki smo tudi člani Planinskega društva Zagorje ob Savi, odpeljali na Roglo, ker je tam potekal Dan slovenskih planinskih doživetij.

Na parkirišču pri hotelu Planja (1474 m) smo bili zgodaj, ko še ni bilo obiskovalcev. Organizatorji so še pripravljali vse potrebno za celodnevno dogajanje za obiskovalce vseh starosti. Naš praporščak Slavko je shranil prapor na dogovorjenem mestu, potem smo odšli proti Lovreškim jezerom, do kamor je uro in pol hoda. Pot nas je vodila najprej čez pašni travnik, nato pa skozi gozd in številne jase. Pot je lahka, dobro označena, z rahlimi vzponi in spusti. Na sedlu Komisija je vodnica Ivi izbrala levo pot, ki nas je vodila do razpotja na višini 1500 m, kjer je bilo do Lovrenških jezer še 10 minut, do Koče na Pesku pa uro in pol. Naprej smo hodili po leseni brvi do razglednega stolpa (1520 m). Z njega ni videti jezerc, ker jih zakriva ruševje.

Naš praporščak se je vrnil na Roglo, mi pa smo šli po leseni brvi na ogled jezerc. Ustavili smo se pri zadnjem, kjer smo imeli počitek in malico.

Ko smo se vračali proti razpotju, smo srečevali skupine pohodnikov. Pri razpotju smo se usmerili navzdol proti Koči na Pesku. Tudi ta pot je prijetna za hojo. Srečevali smo vedno več pohodnikov iz drugih planinskih društev. Nekatere smo poznali in z njimi poklepetali. Pot nas je pripeljala do spodnje postaje žičnice Mašinžage, od tam mimo akumulacijskega jezera, potem pa navzgor po makadamski cesti do Koče na Pesku (1386 m).

Pri koči smo si odpočili in odžejali. Pohod smo nadaljevali po stezi skozi gozd, vse do razglednega stolpa na višini 1517 m. Stolp je bil zgrajen 1956. leta in je visok 30 m. Z njega je lep razgled na bližnjo in daljno okolico.

Od stolpa smo se usmerili proti prireditvenemu prostoru. Najprej smo prišli do Pohorske vasice pri Uniorček baru, nato smo pot nadaljevali mimo nogometnega igrišča, kjer smo si ogledali zanimive lesene skulpture, do prireditvenega šotora.

Ob 14. uri se je začela osrednja prireditev s sprevodom praporščakov planinskih društev. Sledil je krajši kulturni program. Navdušil nas je mladi Jakob s harmoniko in petjem. Glavni govornik je bil predsednik Planinske zveze Slovenije g. Jože Rovan. Med drugim je povedal, da letos PZS obeležuje 125 let organiziranega planinstva. Že 36 let praznuje Dan slovenskih planincev. Sedmo leto pa praznuje pod imenom Dan slovenskih planinskih doživetij.

Po uradnem delu je sledila planinska zabava. Za veselo razpoloženje in ples je poskrbel ansambel Žurerji.

Preko celega dneva se je odvijal program za obiskovalce vseh starosti. Za vse je bilo dobro poskrbljeno: za pohodnike, turne kolesarje, plezalce in za otroke, ki so se udeležili raznih delavnic.


Avtorja: Ivan in Olga Kos
Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save
DU Zagorje ob Savi

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pohod skozi sotesko Pekel pri Borovnici
Soteska je zanimiva, ker ima potok veliko brzic in slapov.
sobota, 16.6.2018
 
  Pohod na Pirčev hrib
Vrh je poraščen, zato z njega ni razgledov.
petek, 1.6.2018
 
  Raziskovanje Krasa
Vodnik je povedal veliko zanimivosti.
nedelja, 27.5.2018
 
 
 
 


 
Save Save