pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  IZLETI  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
Brigadirji so tudi že seniorji
ponedeljek, 19.6.2017
         


V Gornjih Petrovcih na Goričkem v Prekmurju je 17. junija letos Društvo brigadirjev Pomurja, ki ga kot predsednik vodi Ludvik Filo, pripravilo proslavitev pričetka 40-letnice Mladinske delovne akcije Goričko. Na dvorišču Osnovne šole v Gornjih Petrovcih, kjer je tudi običajno bil tradicionalni vsakodnevni jutranji in večerni zbor brigadirk in brigadirjev, je to soboto, 17. junija dopoldne, ponovno odmevala brigadirska pesem, kajti udeleženci slovesnosti so prišli skoraj iz vseh delov Slovenije, slavnostni govornik pa je bil Ljubo Jasnič, ki je leta 1977 kot takratni predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije akcijo prostovoljnega dela mladih na Goričkem tudi odprl.

V letih od 1977 do 1984 je na tedanji republiški MDA Goričko (brigadirke in brigadirji so prihajali iz Slovenije) sodelovalo 2423 brigadirk in brigadirjev v 64 mladinskih delovnih brigadah. V letih od 1985 do 1989 pa je to bila zvezna mladinska delovna akcija (brigadirke in brigadirji so prihajali iz vseh republik in pokrajin nekdanje SFR Jugoslavije, pa tudi iz tujine- Madžarska, Zvezna republika Nemčija, Avstrija), ko je na njej sodelovalo 1923 brigadirk in brigadirjev v 56 mladinskih delovnih brigadah. V nerazvitem severovzhodnem delu Slovenije, na Goričkem, so roke mladih gradile ceste, vodovode ter vse druge prepotrebne infrastrukturne objekte, priskočili so na pomoč domačinom pri kmetijskih opravilih, specializirane brigade Rdečega križa pa so organizirale tudi otroške vrtce v času počitnic.

Čeprav je večina nekdanjih brigadirk in brigadirjev sedaj že med seniorji in seniorkami, so na vse nekdanje dogajanje opomnili v svojih nagovorih Ludvik Filo kot predsednik Društva brigadirjev Pomurja, Johann Laco kot ravnatelj Osnovne šole Gornji Petrovci in Franc Šlihthuber kot župan Občine Gornji Petrovci. V okviru bogate kulturne prireditve, ko je na začetku himno zapel Mladinski pevski zbor Osnovne šole Fokovci,  himno MDA Goričko pa zapel avtor Vedran Franc Husar (nekoč vodja skupine Kri), so nastopili še malčki iz Vrtca Mačkovci ter otroška folklorna skupina Kisugros z Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci.

Na vrednote, kot so prostovoljnost, solidarnost in humanizem, ki so bile v srcih tedanjih mladink in  mladincev, saj so z veliko mladostno zagnanostjo »nabirali« udarniške ure in dneve, sodelovali pa tudi v številnih prostočasnih dejavnostih v brigadirskem naselju (tečaji, brigadirski radio, izdajanje biltenov, brigadirski kulturni večeri) ter po številnih krajih Goričkega z domačini (kulturni popoldnevi, prostovoljne akcije, večerni mitingi…) ter na njih pozabljanje je opomnil Koloman Lainščak, predsednik Zveze brigadirjev Slovenije.

Ob prisotnosti nekaterih županov goričkih občin je bil prisoten še minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Vladi Republike Slovenije Dejan Židan, v svojem nagovoru pa zelo prepričljiv slavnostni govornik Ljubo Jasnič, pa tudi pevka Marjetka Popovski iz Izole, ki je leta 1983 kot brigadirka kopala jarke na Goričkem. Tokrat je zapela dve lastni brigadirski pesmi iz tistih časov ter izzvala občinstvo k sodelovanju s pesmijo Kozaračko kolo.

Na prispevek mladih v trinajstih letih izvajanja MDA Goričko (1977-1989) je vse opomnila priložnostna razstava o tej akciji, tudi posebni jubilejni bilten, tokratna bogata kulturna prireditev, v prihodnje pa bo na vse to spominjalo še spominsko obeležje, ki so ga pritrdili ter odkrili ob tej priložnosti ob vhodu v prostore Osnovne šole Gornji Petrovci z geslom: »Mi gradimo Goričko – Goričko gradi nas !«


Zbrani v Gornjih Petrovcih, minister Dejan Židan v prvi vrsti

Himno MDA Goričko je zapel Vedran Franc Husar

Ludvik Filo, predsednik Društva brigadirjev Pomurja

Ravnatelj OŠ Johann Laco in župan Franc Šlihthuber

Koloman Lainščak, predsednik Zveze brigadirjev Slovenije

Slavnostni govornik Ljubo Jasnič

Leta 1983 brigadirka, sedaj pevka Marjetka Popovski

Odkritje spominskega obeležja

Spominsko obeležje

Priložnostna razstava o MDA Goričko 1977 - 1989

Vir, foto: Filip Matko Ficko


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSaveSaveSave
Društvo upokojencev Radenci

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Izlet prijateljske skupine Fortuna
Dopoldanski izlet v Lendavske gorice.
sreda, 14.6.2017
 
  Dvanajsto srečanje v Radencih
Srečanje sorodnikov, sosedov, prijateljev in znancev varovancev bivalne enote SVZ Hrastovec.
ponedeljek, 12.6.2017
 
  Na Hrvaškem pri slovenskem borcu NOB
Obisk petčlanske delegacije Krajevnega združenja borcev.
ponedeljek, 12.6.2017
 
  Desetič »Ribičija je terapija«
Tri ribe je ujel Hasan Macanović, po dve ribi pa sta ujela Jože Urankar in Pavle Zvara.
ponedeljek, 12.6.2017
 
 
 
 
Save Save
Anketa
Za prvomajske praznike načrtujem:
  izlet na morje
  izlet v hribe
  potovanje
  obisk toplic
  nimam planov
  drugo
   
Št. glasov 103