pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Borut Pahor o junakih Pohorja
ponedeljek, 8.1.2018
         

Devetčlanska delegacija Krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci se je pod vodstvom svojega predsednika Darjana Mencigarja udeležila spominske slovesnosti 6. januarja pri Treh žebljih na Osankarici na Pohorju. Množična udeležba na spominski prireditvi ob 75-letnici poslednjega boja Pohorskega bataljona je ponovno potrdila, da ni zamrl spomin na pohorskega junake, ki so 8. januarja 1943 skoraj do zadnjega padli v prepričanju, da je slovenska zemlja namenjena Slovenkam in Slovencem, a ne nemškemu okupatorju ter njegovim italijanskim in madžarskim podrepnikom.

Na kar tri vojne ene generacije na slovenskih tleh je v svojem govoru opozoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor kot slavnostni govornik na slovesnosti, še posebej pa opomnil na junake Pohorja, ko je med drugim dejal: »…Skoraj tri četrt stoletja nazaj so v pohorskem snegu obležali mrtvi domala vsi borci Pohorskega bataljona, med njimi tudi oče Alfonz Šarh in njegovi trije sinovi, stari 13, 15 in 17 let. Njihove preproste a plemenite sanje o svobodni domovini in svobodnem svetu je ubil smodnik prepričanja o njihovi manjvrednosti. Šarhovi otroci niso dočakali svobode. Mi pa jo uživamo in smo odgovorni Šarhu in njegovim otrokom, da s svojim lastnim in skupnim prizadevanjem ohranimo mir in omogočimo mirne sanje našim otrokom in vnukom. Tudi oni, kot mi ne, ne smejo nikoli pozabiti, da so dolžni njihovo svobodo in brezskrbnost Šarhovi domoljubnosti, hrabrosti in njegovi žrtvi. Slava mu.«

Predsednik Borut Pahor, kot tudi številne delegacije (borcev NOB, občin, veteranov vojne 1991, veteranov policije, Zveze slovenskih častnikov, društev in javnih ustanov)  so k spomeniku na poslednjem bojišču Pohorskega bataljona položili vence, kulturni program pa so izvedli recitatorka, moški oktet Tinje in zborček fanfar policije.

Množično zbiranje na Osankarici na Pohorju.

Pohod do kraja poboja Pohorskega bataljona.

Slavnostni govornik predsednik RS Borut Pahor.

Borut Pahor o junakih Pohorja.

Vir: Filip Matko Ficko


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSaveSaveSave
Društvo upokojencev Radenci

- Vrni se nazaj na DRUŠTVA UPOKOJENCEV

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Desetič »Ribičija je terapija«
Tri ribe je ujel Hasan Macanović, po dve ribi pa sta ujela Jože Urankar in Pavle Zvara.
ponedeljek, 12.6.2017
 
  Karaoke taborjanov DOSOR-ja
Z njimi je zapela, nekoč članica znane glasbene skupine Agropop, Barbara Šerbec – Šerbi.
ponedeljek, 24.7.2017
 
 
 
 


 
Save Save