pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  KULTURNI DOGODKI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
Ciklus oddaj o Jožetu Privšku na RTV
sreda, 14.6.2017
         

"Vse poletje nas čaka zastor, za katerim bo sedel Jože Privšek, mi pa bomo ta zastor vsak torek počasi dvigali in nizali spomine na ta genialni glasbeni um, ki je naš orkester vodil več kot tri desetletja."

  

S temi besedami je glasbena urednica na 1. programu Radia Slovenija Alja Kramar napovedala ciklus oddaj o Jožetu Privšku. Letos namreč mineva 80 let od rojstva tega mojstra, ki se je ponašal z absolutnim posluhom. O liku in delu Jožeta Privška je zagotovo premalo znanega, še posebej če upoštevamo, kakšen pečat je pustil v slovenskem glasbenem prostoru.

S prvo oddajo, naslovljeno Big Band RTV Slovenija se predstavi, ki bo na sporedu drevi ob 22.40, se začenja prva v vrsti oddaj, ki se bodo poklonile temu velikanu slovenske glasbe. V prvi oddaji bo med drugim mogoče slišati skladbo Vozi me vlak v daljave, ki jo je leta 1958 zapela in posnela Marjana Deržaj. Tudi skozi nadaljnje oddaje ciklusa se bodo nizali spomini, predvajali redki posnetki njegovih izjav, manj znane skladbe, posnetki koncertov, zanimivosti iz njegovega življenja in ustvarjanja. Slišati bo mogoče tudi nekaj Privškovih izjav in komentarjev, ki so zelo redki in zato še dragocenejši.

Tudi pomoč časopisnih in radijskih arhivov

  

Radijske oddaje bodo v posluh prinesle tudi prve radijske posnetke skladb, pod katere se je podpisal Privšek in segajo v leto 1957. To so posnetki s Kvintetom Jožeta Kampiča, pri katerem je Privšek takrat igral tudi vibrafon. Ob teh bo mogoče slišati še redko predvajane posnetke njegovega ustvarjanja, med njimi na primer tudi prvi ohranjeni posnetek koncerta Plesnega orkestra RTV Ljubljana na Festivalu jugoslovanskega jazza iz leta 1965, ki ga je vodil Privšek.

Jože Privšek, Jeff Conway ali Simon Gale

  

Jože Privšek (1937) je že zelo zgodaj pokazal glasbeno nadarjenost, saj je note znal brati prej kot črke. Njegovo prvo glasbilo je bila harmonika, sledila sta klavir in nato vibrafon. Z radijskim, takrat Plesnim, orkestrom je kot drugi pianist začel sodelovati že leta 1954. Prvič je stal pred orkestrom na začetku leta 1958, a ne pred ljubljanskim, temveč beograjskim. Plesni orkester Radia Ljubljana je prvič javno vodil leta 1961 na koncertu v Slovenski filharmoniji.

Privšek je študiral na Berkeleyju v Bostonu in bil takrat šele tretji gojenec iz nekdanje Jugoslavije na tej šoli. Še danes menda nekaj njegovih del in aranžmajev uporabljajo kot študijsko gradivo. Jože Privšek se je velikokrat, predvsem v tujini, predstavljal kot Jeff Conway ali kot Simon Gale.


RTV SLO

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na KULTURNI DOGODKI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Maj v Hiši generacij Laško
Preberite mesečni program in najdite vsebine, ki so vam pisane na kožo.
ponedeljek, 8.5.2017
 
  Posodobite vaš stari operacijski sistem na Windows 10
Z manjšim trikom do posodobitve.
nedelja, 14.1.2018
 
  Trgatev v Kostanjku in še kaj
Vsak kotiček na kmetiji je obdelan z občutkom za oblikovanje.
sreda, 19.10.2016
 
  Od koračnic do zimzelenih melodij
20 let Orkestra Slovenske vojske.
torek, 18.10.2016
 
  Ali je prikrivanje laž?
V svetovalnem servisu ne bomo lagali, bomo pa govorili o prikrivanju in lažeh v partnerskem odnosu.
sreda, 30.11.-0001
 
 
 
 
Save Save
Anketa
Za prvomajske praznike načrtujem:
  izlet na morje
  izlet v hribe
  potovanje
  obisk toplic
  nimam planov
  drugo
   
Št. glasov 13